Νέο πρόγραμμα δωρεάν δικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το ΕΚΠΟΙΖΩ και το νέο ΙΝΚΑ, στα πλαίσια της οποίας ανακοίνωσαν την έναρξη δωρεάν προγράμματος δικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά εντός Αττικής, που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα προσφυγής στο Ειρηνοδικείο.

Αρχικά, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά περιορισμένο αριθμό καταναλωτών. Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται απο το επιχειρησιακό προγράμμα “Αττική” με συγχρηματοδότηση απο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όπως υποστήριξε η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, “το πρόγραμμα αφορά στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών, μετά την αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας, μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο και κοινοποίησή της”.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ουσιαστικής βοήθειας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η επανένταξη τους στην ενεργό κοινωνική και οικονομική δράση.

Ωστόσο, τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι αυστηρά προκαθορισμένα(οικονομικά-κοινωνικά) και θα ισχύει σειρά χρονικής προτεραιότητας. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι άποροι, όσοι έχουν εξαιρετικά χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, προβλήματα υγείας, οι πολύτεκνοι και άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μερικές απο στις κατηγορίες πολιτών που δοθεί προτεραιότητα.