Νέος Φαραώ ο Μοχάμεντ Μόρσι;

Την διεθνή αναγνώρισή του μετά την επιτυχημένη μεσολάβηση του στην κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εξαργυρώνει ήδη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι καταφεύγοντας σε παλαιές και επικίνδυνες μεθόδους. Εν μία νυκτί κατήργησε τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου και έδωσε στον εαυτό του ενισχυμένες εξουσίες και ασυλία μέσω της δικαστικής εξουσίας.

Η πρώτη εντολή που έδωσε ως επικεφαλής της Δικαιοσύνης  είναι η διεξαγωγή νέας δίκης του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι κινήσεις αυτές του Αιγύπτιου προέδρου αιφνιδίασαν τη διεθνή διπλωματία και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των αντιπάλων του.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στόχος του είναι να μην αμφισβητηθεί κανένας από τους νόμους και τα διατάγματα που ψηφίστηκαν  από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Ιούνιο.

Ένα από τα βασικότερα διατάγματα είναι αυτό που καταλύει το δικαίωμα των δικαστηρίων να διαλύσουν την άνω Βουλή αλλά και τη συντακτική συνέλευση που είναι υπεύθυνη για τη συγγραφή του νέου συντάγματος της χώρας. Και στα δυο σώματα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία συνεργάτες του, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος Αδελφότητα των Μουσουλμάνων.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων που καταγγέλλουν το συγκεντρωτισμό του Μόρσι και τον κατηγορούν ότι θέλει να γίνει “νέος Φαραώ” της Αιγύπτου.