Νέα υποβάθμιση της Κύπρου απο την S&P

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας  της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, πιό βαθιά στην περιοχή “σκουπίδια” , προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s, επισημαίνοντας πως η αξιοπιστία της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά μετά την
απόφαση υποβάθμισης του Αυγούστου.

Η πιστοληπτική διαβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο είναι “B”, πέντε βαθμίδες κάτω από το όριο της κλίμακας “σκουπίδια”, ενώ η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις. Κι όλα αυτά όταν τον  Αύγουστο η S&P είχε υποβαθμίσει την Κύπρο σε “ΒΒ” ενώ πριν από περίπου μία εβδομάδα και ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία επίσης κατά τρείς βαθμίδες πιο βαθιά στα «σκουπίδια». Η Moody΄s είχε επικαλεστεί τις τεράστιες δυσκολίες του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Στην χθεσινή έκθεσή του ο οίκος S&P σημειώνει, πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί το κρίσιμο δανειακό πακέτο, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μία σοβαρή τραπεζική κρίση, την επιδείνωση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης αλλά και την έκθεση στη δημοσιονομική και οικονομική κρίση της Ελλάδας. Η περαιτέρω υποβάθμιση είναι πιθανή εάν οι χρηματοδοτικές πιέσεις κλιμακωθούν, σημειώνει η S&P.

Να σημειωθεί ότι  η Κυπριακή οικονομία  χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά «σκουπίδι» από τον οίκο Fitch, ο οποίος την είχε υποβαθμίσει σε ΒΒ+ τον Ιούνιο.