Νέα σχέδια για την ανεργία εξαγγέλονται εντός ημερών

Τρία νέα σχέδια για τους μακροχρόνια άνεργους, τους απόφοιτους λυκείων και τεχνικών σχολών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία πρόκειται να εξαγγελθούν εντός ολίγων ημερών, επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα η καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Παράλληλα, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι διαφαίνεται μια τάση συγκράτησης της αύξησης της ανεργίας, την οποία απέδωσε στα σχέδια που υλοποιεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με την Υπουργό, η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,2% μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2012 και του πρώτου τριμήνου 2013, ενώ μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 1,5%.

Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε για την ανεργία στην Κύπρο, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από τη Eurostat στο τέλος Αυγούστου των στοιχείων που αφορούν την ανεργία στη χώρα μας, η Υπουργός ανέφερε ότι τον Ιούλιο η ανεργία στην Κύπρο θα φτάσει στο 17,3%, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για πρόβλεψη και όχι για επιβεβαιωμένα στοιχεία. Πρόσθεσε πως τον Ιούνιο η αρχική πρόβλεψη από τη Eurostat ήταν 17,3%, η οποία ακολούθως διορθώθηκε στο 17%.

Η Υπουργός είπε στη συνέχεια ότι με βάση τα επίσημα επιβεβαιωμένα στοιχεία, από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 η ανεργία ήταν στο 12,7% και ακολούθως το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε στο 15,9%, που αντιστοιχεί σε 71 χιλιάδες ανέργους.

Εξήγησε πως μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013, η αύξηση που παρατηρήθηκε στο ποσοστό της ανεργίας ήταν της τάξης του 1,5%. «Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013 μπορούμε να πούμε ότι, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα, τα οποία θα επιβεβαιωθούν ακολούθως, η αύξηση που παρατηρείται είναι της τάξης του 1,5% και αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι διαφαίνεται μια τάση συγκράτησης της αυξητικής τάσης της ανεργίας που παρατηρήθηκε, της τάξης του 3,2%, μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2012 και του πρώτου τριμήνου 2013», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αιμιλιανίδου απέδωσε την αύξηση του 1,5% στην αύξηση των ανέργων στον τομέα των τραπεζών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Υπουργός, η ανεργία στον τομέα των τραπεζών αυξήθηκε από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2013 κατά 1285 άτομα ή κατά 140,7%. Στον ίδιο τομέα, η ανεργία αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2013 κατά 1701 άτομα ή ποσοστό 342,3%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012. Βάσει των στοιχείων, οι άνεργοι στον τομέα των τραπεζών έφθασαν τις 2.198 τον Αύγουστο του 2013, και προήλθαν από τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, όπως είπε η Υπουργός.

«Τα στοιχεία που δώσαμε σήμερα και η συγκράτηση της ανεργίας οφείλονται στα σχέδια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση», είπε η Υπουργός.

Σημείωσε ακόμα ότι στο πλαίσιο του σχεδίου απασχόλησης νέων πτυχιούχων που εφάρμοσε η Κυβέρνηση έχουν προσφερθεί 3.400 θέσεις για απασχόληση των νέων, οι οποίοι δεν θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο των ανέργων. «Αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα των ανέργων και επομένως παραμένουν εγγεγραμμένοι ως άνεργοι και είναι πρόδηλο ότι αν αφαιρούνταν από τις λίστες τα στατιστικά στοιχεία θα ήταν διαφορετικά», υπέδειξε η Υπουργός.

Ανέφερε ακόμα ότι από το σύνολο των 397 χιλιάδων του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, οι 60.806 είναι κοινοτικοί και 40.888 προέρχονται από τρίτες χώρες. «Άρα 102 χιλιάδες πρόσωπα από τρίτες χώρες ή κοινοτικοί, απασχολούνται και εργάζονται σήμερα στην Κύπρο, σε μια χώρα όπου η ανεργία με βάση τις προβλέψεις της Eurostat αγγίζει τον αριθμό των 78 χιλιάδων. Πρέπει να τονιστεί ότι έχουμε ένα ποσοστό κοινοτικών της τάξης του 15,3%», είπε.

Η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν περιορίζεται μόνο στο να εξετάζει τους αριθμούς και τα νούμερα, αλλά «αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που έχει ο κάθε συμπολίτης μας στην Κύπρο και την αγωνία του να βρει δουλειά, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

«Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν νέα σχέδια για επιδότηση εργασίας γιατί στόχος της Κυβέρνησης είναι όσο το δυνατό περισσότεροι άνεργοι να μπορούν να βρουν εργασία», είπε η Υπουργός.

Όπως ανέφερε, το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για απόφοιτους λυκείου, σχέδιο για τους μακροχρόνια άνεργους και σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είπε, επίσης, ότι σύντομα θα επαναπροκηρυχθεί το σχέδιο που αφορά τους νέους πτυχιούχους.

Η Υπουργός τόνισε ότι «στόχος του Υπουργείου είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι η επιδότηση της ανεργίας. Στόχος είναι όσο μπορούμε περισσότεροι συμπολίτες μας να ενταχθούν στην εργασία και επομένως τα σχέδιά μας θα αφορούν επιδοτούμενη απασχόληση», είπε.

Η Υπουργός είπε ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν δουλειά στο Υπουργείο 45 άνεργοι πτυχιούχοι, που θα εξετάσουν τις καθυστερημένες αιτήσεις πλεονάζοντος προσωπικού μέχρι το τέλος του 2013, ώστε να μπορέσουν να δοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου που εφαρμόζεται για άνεργους νέους πτυχιούχους έχουν ζητηθεί 466 θέσεις μέχρι σήμερα οι οποίες, με βάση τα στοιχεία, μπορούν να συσχετιστούν άμεσα με το διάταγμα για το ωράριο των καταστημάτων, ενώ πρόσθεσε πως αναμένεται να ζητηθούν και νέες θέσεις. Είπε ακόμα ότι πριν από τις 13 Οκτωβρίου που λήγει το διάταγμα θα αξιολογηθεί η εφαρμογή του και ανάλογα με τα δεδομένα θα αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα.

Παράλληλα, η Υπουργός είπε ότι οι επιθεωρητές του Υπουργείου προβαίνουν καθημερινά σε επιθεωρήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και πρόσθεσε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ελαχιστοποιηθεί οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης των εργαζομένων.Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε τέσσερις ποινικές διώξεις εναντίον εταιρειών που δεν εφάρμοσαν το νόμο για τις ώρες απασχόλησης.