Νέα συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εισέρχονται σήμερα σε νέο γύρο εντατικοποιημένων συνομιλιών στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Όπως  ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εκτιμάται ότι η σημερινή συνάντηση θα είναι κατά κύριο λόγο προπαρασκευαστική των επόμενων συναντήσεων δηλαδή θα συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες η θεματολογία και το πόσο συχνά θα γίνονται οι συναντήσεις, ενώ αναμένεται να καθοριστούν και συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις.

Ερωτηθείς αν αυτή η φάση των εντατικοποιημένων αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων είναι εκείνα που θα καθορίσουν αν είναι η τελευταία ή όχι.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε, μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πως η επικέντρωση αυτή τη στιγμή εστιάζεται στο πώς θα οργανωθούν οι επόμενες μέρες και εβδομάδες στη διαδικασία.

Ο κ. Έιντε εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο κατά τη σημερινή συνάντηση ώστε να έχουν συχνές συναντήσεις μέσα στον Οκτώβριο ώστε να ξεπεράσουν διαφορές σε κεφάλαια που έχουν μεν κλείσει, αλλά παρέμειναν ορισμένα ανοικτά ζητήματα προκειμένου να προχωρήσουν σε οτιδήποτε συμβεί αργότερα.

Είπε ακόμα ότι υπάρχει μια παραδοχή πως η συζήτηση για το εδαφικό θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα και πριν προχωρήσει η ολοκληρωμένη συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και σημείωσε πως το κατά πόσον αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό, θα το αποφασίσουν οι δύο ηγέτες.