Νέα συνάντηση με τη Τρόικα – Απόκλιση στα κόκκινα δάνεια

Μετά από μία μαραθώνια συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, που κράτησε πάνω από 15 ώρες, καλύφθηκαν τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη μαραθώνια αυτή επαφή καταγράφηκε η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στα μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και του Ασφαλιστικού, ενώ επήλθε συμφωνία στο ζήτημα του πακέτου των έμμεσων φόρων, με την αύξηση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ σε 24%.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο μετά το τέλος της συνάντησης για «ένα διάλειμμα ωρών» και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων σήμερα στις 10.00. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε σύγκλιση «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο», κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου επισκόπησης των βασικών εκκρεμοτήτων. Ερωτηθείς εάν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στον νέο γύρο συζητήσεων, απάντησε «θα δούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για το ‘Αμστερνταμ, όπου θα συνεδριάσει αύριο το πρωί το άτυπο Eurogroup υπό την ολλανδική προεδρία και με την παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αγκάθι για το Ασφαλιστικό οι επικουρικές

Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως ανέφερε οι θεσμοί εμφανίζονται να δέχονται την αύξηση των εισφορών σε μικρότερο, όμως επίπεδο από αυτό που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Προχωρούμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κανονικά», διαβεβαίωσε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα να δεχθούν από τους θεσμούς τις προτάσεις τους για κάποιες αλλαγές. «Ανάλογα με την έκταση αυτών των προτάσεων για αλλαγές, μπορεί να καταθέσουμε το νομοσχέδιο είτε αύριο το βράδυ είτε μεθαύριο το πρωί», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η επιλογή των μέσων είναι «δικό μας θέμα».