Νέα στοχευμένα μέτρα για αποφυγή ενός νέου lockdown

Σε νυκτερινά κέντρα, καλοκαιρινά σχολεία και κατασκηνώσεις, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, και όπως όλα δείχνουν εάν τελικά η Κυβέρνηση αποφασίσει την αυστηροποίηση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και ελέγχων ή ακόμα κι αν λάβει ακραίες αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων ή χώρων, αυτές θα αφορούν στοχευμένα τους συγκεκριμένους τομείς.

Πρόθεση ωστόσο, για ακραία σενάρια, δεν εκφράστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, ούτε από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ούτε και από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα ο οποίος κατέγραψε τις θέσεις των επιστημόνων, αλλά και των εκπροσώπων του ΟΚΥπΥ που συμμετείχαν στη σύσκεψη και θα τις μεταφέρει στην διυπουργική Καθοδηγητική Επιτροπή για περαιτέρω επεξεργασία.

Καμία πρόθεση δεν εκφράστηκε από πλευράς συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ούτε και για καθολική εφαρμογή του SafePass σε όλους τους τομείς της οικονομίας (περιλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων, περιπτέρων, αρτοποιείων κ.λπ.), παρά το γεγονός ότι από το Προεδρικό διέρρευσαν χθες πληροφορίες για σχετική πρόθεση της Κυβέρνησης.

Από πλευράς των μελών της ΣΕΕ, τονίστηκε η ανάγκη για λεπτομερή ανάλυση όλων των στοιχείων τα οποία καταγράφονται καθημερινά από την Ομάδα Ιχνηλάτησης από τα οποία προκύπτει ότι υπερμετάδοση του κορωνοϊού παρατηρείται κυρίως, στους χώρους νυκτερινής διασκέδασης, κατά κύριο λόγο στις παράλιες περιοχές αλλά, και σε παιδικές κατασκηνώσεις. Για αυτό και υπεδείχθη στον Υπουργό, ότι στους χώρους αυτούς ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν κάποιες επιπρόσθετες παρεμβάσεις σε σχέση με τους ελέγχους, την επιτήρηση αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που βρίσκονται σε εφαρμογή.

Από πλευράς τους οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, ανέλυσαν τα δεδομένα στα κρατικά νοσηλευτήρια. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών, προκαλεί μεν ανησυχία αλλά η κατάσταση χαρακτηρίζεται προς το παρόν πλήρως διαχειρίσιμη. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα ξεπεραστούν τα δεδομένα του Απριλίου, όταν στα νοσηλευτήρια, νοσηλεύονταν πέραν των 300 ασθενών με κορωνοϊό.

Κάποια από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, επανέφεραν στη συζήτηση την ανάγκη για στενή παρακολούθηση των κλειστών δομών και κυρίως των οίκων ευγηρίας ενώ ακροθιγώς συζητήθηκε και το ενδεχόμενο της έναρξης στοχευμένων ελέγχων με τεστ ταχείας διάγνωσης σε περιοχές και σημεία στα οποία παρατηρείται αυξημένη μετάδοση του ιού. Όπως πληροφορούμαστε, κάποιοι από τους επιστήμονες δεν φαίνεται να συμφωνούν με την πλήρη κατάργηση του προγράμματος δωρεάν διενέργειας τεστ στον πληθυσμό, (τόσο για σκοπούς επιδημιολογικής επιτήρησης, όσο και για σκοπούς SafePass), ωστόσο, διαφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο σήμερα γίνονται οι έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Το τεράστιο ζήτημα της συμμόρφωσης των πολιτών αλλά και η ανάγκη για ενίσχυση της επικοινωνίας του υπουργείου Υγείας με την κοινωνία, επίσης τέθηκε ενώπιον του υπουργού Υγείας, με αφορμή και την εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την προώθηση του εμβολιασμού κυρίως στα νεαρά άτομα. Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, στη φάση αυτή της πανδημίας, επιβάλλεται να υπάρξει «επανασύνδεση» μεταξύ κοινωνίας και αρμοδίων Αρχών, ώστε να προκύψει μέσα από την επανασύνδεση και η συνεργασία και κατ’ επέκταση η συμμόρφωση στα μέτρα που τώρα βρίσκονται σε ισχύ.

Η χθεσινή, ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση του Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» μια δεύτερη ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή κάποιων εκ των μελών της ΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας και την ερχόμενη Τρίτη.

Τα όσα λέχθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη, θα μεταφερθούν από τον υπουργό Υγείας στην διυπουργική Καθοδηγητική Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα ετοιμάσει τις δικές της εισηγήσεις που θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή για την λήψη οριστικών αποφάσεων.

Πάντως πληροφορίες, βάσει των οποίων, το Υπουργικό Συμβούλιο αναβλήθηκε χθες εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων, δεν φαίνεται μάλλον να ευσταθούν. Ωστόσο επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων, ο οποίος ήταν την Τρίτη τετραψήφιος αλλά και από την σημαντική αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό και κυρίως στον αριθμό των διασωληνωμένων ανθρώπων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.