Νέα στοιχεία στην Δίκη για το Μαρί

Άλλοι έξι μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν σήμερα για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, προσκομίζοντας νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση.

Ο  Κώστας Αλετράς ο οποίος εργάζεται ως αποθηκάριος της ΔΥΠ – ΓΕΕΦ  ανέφερε ότι το Φεβρουάριο του 2009 έλαβε οδηγίες από το Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη να δημιουργήσει ένα box – file για το πλοίο Monchegorsk και μερικούς μήνες αργότερα να ετοιμάσει μια επιστολή προς το ΥΠΑΜ στην οποία αναφέρονταν οι κίνδυνοι από την υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου στο Μαρί ζητώντας τη λήψη απόφασης για το τι θα γίνει. Πράλληλα, πρόσθεσε πως το box– file που είχε ετοιμάσει για το πλοίο ήταν απόρρητο, το είχε κλειδωμένο στο γραφείο του ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος και είχε το γενικό πρόσταγμα στο όλο θέμα.

Ανέφερε επίσης ότι τον Φεβρουάριο του 2011 επικοινώνησε με τις Κυπριακές Αερογραμμές και την εταιρεία Salamis Shipping εάν μπορούσαν να αποστείλουν δείγμα φυσιγγίων και πυρίτιδας στην εταιρεία «ΕΒΟ Πυρκάλ» στην Ελλάδα για αναλύσεις, αλλά τελικά οι δύο εταιρίες απάντησαν αρνητικά., λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου και σημείωσε πως δεν είχε δει ποτέ του το φορτίο ούτε είχε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή με αυτό.

Ο Νικόλαος Ρωμανός, Λοχίας στο Τμήμα Τρεχουσών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ, ανέφερε ότι ύστερα από οδηγίες του Διοικητή του μάζεψε και παρέδωσε στην Αστυνομία έγγραφα που σχετίζονταν με το θέμα του πλοίου από διάφορα τμήματα του ΓΕΕΦ όπως χερσαίες, ναυτικές και εναέριες επιχειρήσεις.

Η Λοχίας της ΔΥΠ – ΓΕΕΦ Φρόσω Ιωαννίδου  ανέφερε ότι  στις 6/7/2011 πήρε οδηγίες από τον συνταγματάρχη Ανδρέα Γεωργίου να μεταβεί  στο γραφείο γύρω στις 4 το απόγευμα προκειμένου να δακτυλογραφήσει κάποιο έγγραφο. Πρόσθεσε πως όταν πήγε στο γραφείο της βρήκε το Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη ο οποίος της έδωσε δύο ψηφιακούς δίσκους και της είπε να τυπώσει ορισμένες φωτογραφίες. Ανέφερε ακόμα πως όταν τελείωσε με το τύπωμα 15 συνολικά φωτογραφιών, ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης της έδωσε μια αναφορά για να δακτυλογραφήσει και η οποία απευθυνόταν στον αρχηγό του ΓΕΕΦ και ήταν πάρα πολύ επείγουσα.

Ο Χριστοφόρου Κωνσταντίνος κελευστής στα ΟΥΚ στη ναυτική βάση στο Μαρί ανέφερε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα για τα εμπορευματοκιβώτια, όταν ρώτησε διάφορους ανωτέρους του, κανένας δεν ήξερε τι περιείχαν αυτά, ενώ ο Διοικητής Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης είχε αναφέρει πως περιείχαν πρώτες ύλες.

Ο Ανδρέας Στεφάνου αρχικελευστής ανέφερε πως κανένας δεν τους είχε ενημερώσει πόσα ήταν και τι περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια και εάν ήταν επικίνδυνα. Μεταξύ των συναδέλφων, συνέχισε να αναφέρεται ότι αυτά περιείχαν πυρίτιδα και ότι ήταν ακίνδυνα. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν τους ενημέρωσε για την ύπαρξη διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου.

Ο Βάσος Αγαθοκλέους, στρατιωτικός, πυροτεχνουργός είπε ότι οι θερμικές δοκιμές των 65,5 βαθμών που γίνονται είναι μηχανική γήρανση των πυρίτιδων για να δούμε την αντοχή τους σε βάθος χρόνου. Πρόσθεσε πως στην Κύπρο δεν γίνονται αυτές οι δοκιμές και ότι υπάρχει συμφωνία για να αποστέλλονται οι πυρίτιδες της Εθνικής Φρουράς στην Ελλάδα για τις συγκεκριμένες δοκιμές. Το Κρατικό Χημείο της Δημοκρατίας, συνέχισε κάνει μόνο χημικές αναλύσεις πυρομαχικών.