Νέα επεισόδια στη Βουλή των Σκοπίων

Δημοσιογράφοι της ΠΓΔΜ αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι την ώρα που αυτός κήρυττε την έναρξη των σημερινών εργασιών της Βουλής και αμέσως μετά αποχώρησαν από την αίθουσα της ολομέλειας.

Οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός της βίαιης απομάκρυνσή τους τη Δευτέρα, από τα θεωρεία της Βουλής. Η ασφάλεια του κτιρίου είχε απομακρύνει πρώτα τους δημοσιογράφους που βρισκόταν στα θεωρεία της Βουλής για να καλύψουν τις εργασίες του σώματος και λίγο αργότερα απώθησε βιαίως τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ όσο και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι εξέφρασαν τη λύπη τους για το περιστατικό με την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από τα θεωρεία της Βουλής, τη Δευτέρα.ΤΣΕΡ

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η απομάκρυνση των δημοσιογράφων, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται σε λάθος εκτίμηση της ασφάλειας της Βουλής, εν μέσω της έντασης που είχε προκληθεί κατά την εξέταση του προϋπολογισμού.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες κρατικές αρχές να ερευνήσουν ποιος έδωσε την εντολή για την απομάκρυνση τους από τα θεωρεία της Βουλής και να αποδοθούν ευθύνες.

Σήμερα, η συνεδρίαση της Βουλής διεξάγεται χωρίς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, οι οποίοι μετά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από την αίθουσα της ολομέλειας, αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τις εργασίες του σώματος.

Η αντιπολίτευση ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης ημίωρους αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σκόπια μπροστά από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.  Ο κ.Τσερβένκοφσκι έχει δηλώσει ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2013, αν δεν λάβει ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».