Νέα δυναμική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις για μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, δίνει νέα δυναμική στην πορεία ένταξης στο επόμενο διάστημα  προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. με Ιρλανδία, Λιθουανία και Ελλάδα.

Στο κεφάλαιο διεύρυνσης του προγράμματος που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2014, θα δοθεί νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των προϋποθέσεων που περιγράφονται στο Διαπραγματευτικό της Πλαίσιο, και σεβασμό των συμβατικών  υποχρεώσεων προς την Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη της και πρόοδο στα θέματα που περιλαμβάνονται στη δήλωση της Ε.Ε. και των κρατών μελών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.Θα επιδιωχθεί και η περαιτέρω  προώθηση της Θετικής Ατζέντας με την Τουρκία με στόχο τη στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ως προς τα υπόλοιπα υποψήφια μέλη, η Κροατία, θα παρακολουθείται για την  εκπλήρωση των υποχρεώσεών της μέχρι την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. την 1η Ιουλίου 2013, ενώ για την Ισλανδία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ενδέχεται να μπουν στο τελικό στάδιο μέχρι το τέλος του 2013 υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο.

Για το Μαυροβούνιο, προβλέπεται συνέχιση της ενταξιακής πορείας , εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στο Διαπραγματευτικό της Πλαίσιο. Για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι τρεις προεδρίες αναφέρουν ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή εξαρτάται από σχετική απόφαση από το Συμβούλιο η οποία θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η έναρξη διαπραγματεύσεων για τη  Σερβία, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της  χώρας στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις .

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εν δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνεται ότι με την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την εκπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων μπορούν να εξασφαλίσουν το καθεστώς υποψήφιας χώρας.