Νέα δημοσκόπηση: “Αέρας” σίγουρης νίκης για τον Νίκο Αναστασιάδη

Βέβαιο νικητή τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, και στους δύο γύρους των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, με μεγάλη διαφορά ποσοστού από τους συνυποψηφίους του, καταδεικνύει η νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΡΙΚ. Εγινε με κάλπη και προσωπικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1.205 ατόμων, από την εταιρεία Cypronetwork, σε παγκύπρια κάλυψη.

Στη πρόθεση ψήφου, στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται με ποσοστό 36,8%. Ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με 22,8% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 18,9%.

44,6%, σαφέστατο δηλαδή προβάδισμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η πρόθεση ψήφου για τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο, με αντίπαλό τον  Σταύρο Μαλά, που φαίνεται να παίρνει ποσοστό 29,2%. Ενώ με αντίπαλο τον Γιώργο Λιλλήκα, ο τελευταίος συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% και ο Νίκος Αναστασιάδης 38,8%.

Τα ποσοστά μεγάλα για τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ και στο ερώτημα για την παράσταση νίκης. Βέβαιο νικητή τον θεωρεί  το 58% των ερωτηθέντων ,ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν οι ίδιοι.

Στα επιμέρους ερωτήματα που τέθηκαν στη δημοσκόπηση, ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρείται ο καταλληλότερος για το χειρισμό του Κυπριακού, της εσωτερικής διακυβέρνησης, της προώθησης των συμφερόντων της Κύπρου και της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Μεγάλο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει απογοητευμένο σε περισσότερο ή λιγότερο βαθμό ως προς την εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 79% των πολιτών θεωρεί κακό τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, και το 71% τον τρόπο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Την δυσαρέσκεια όμως των ερωτηθέντων, σε ποσοστό  36% συγκεντρώνουν και τα υπόλοιπα κόμματα ως προς το θέμα της τρόικας.

Στο ερώτημα για τη συσπείρωση των κομμάτων, τη μεγαλύτερη πιστεύουν ότι έχει το ΔΗΣΥ με 92,5% στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη, το Ακέλ 71,8% στην υποψηφιότητα Μαλά και η  Εδέκ 77,5% στην υποψηφιότητα Λιλλήκα. Για το Δήκο η συσπείρωση στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη είναι 29%, ενώ 13% θα στηρίξει την υποψηφιότητα Μαλά και 44,9% την υποψηφιότητα Λιλλήκα.

Ποσοστό 31,6% των ψηφοφόρων του Ευρωκό θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη και 47,4% την υποψηφιότητα Λιλλήκα.

Από τους Οικολόγους 17,6% υποστηρίζουν Αναστασιάδη, 11,8 Μαλά και 35,3% Λιλλήκα.

Σε άλλα ερωτήματα, για τη γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα πράγματα στην Κύπρο: Το σημαντικότερο πρόβλημα εστιάζεται στην οικονομία με ποσοστό 79%, την ανεργία με 44% και το κυπριακό με 29%.

Για το μνημόνιο αναγκαία κρίνει την υπογραφή του το 50% , ενώ το 38% λέει όχι..