Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι η μπύρα μας κάνει πιο δημιουργικούς

Μία νέα έρευνα έρχεται στο προσκήνιο για να δικαιώσει τους λάτρεις της μπύρας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μας κάνει πιο δημιουργικούς.

Σύμφωνα λοιπόν με Αυστριακούς επιστήμονες ένα μικρό ποτήρι μπύρας απελευθερώνει τη δημιουργικότητα. “Το αλκοόλ μπορεί πράγματι να βοηθήσει με ορισμένες πτυχές της δημιουργικότητας”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Mathias Benedek, συμπληρώνοντας ότι προηγούμενη έρευνα είχε υποδείξει ότι σχεδόν οι μισοί από τους σπουδαίους συγγραφείς έπιναν.

Στην διάρκεια της έρευνας δόθηκε στους συμμετέχοντες να πιουν κανονική μπύρα και στους υπόλοιπους μπύρα χωρίς αλκοόλ, με τους ίδιους όμως να μην γνωρίζουν για αυτή τη διάκριση. Στη συνέχεια τους δόθηκαν κάποιες ασκήσεις όπου απαιτούσαν τη σύνδεση λέξεων, για παράδειγμα είχαν τις λέξεις “ελβετικό” και “μπλε” και έπρεπε να βρουν ποια λέξη θα μπορούσε να αντιστοιχεί και στα δύο. Όσοι λοιπόν είχαν πιει αλκοόλ μπόρεσαν πιο εύκολα να μαντέψουν ότι η συνδετική λέξη ήταν “τυρί”.

Παράλληλα, όσοι είχαν πιει αλκοόλ συμμετείχαν και σε μία εργασία δημιουργικής σκέψης, όπου έπρεπε να προτείνουν εναλλακτικές χρήσεις για ελαστικά αυτοκινήτων με τη χρήση τους ως κούνια να θεωρείται μια από τις πιο δημιουργικές απαντήσεις.

Την ίδια στιγμή,  ο Dr Benedek τόνισε ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί την ίδια στιγμή να επηρεάσει μια δουλειά που απαιτεί συγκέντρωση. “Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς λειτουργεί αυτό”, εξηγεί ο Dr Benedek. “Η πρώτη είναι ότι όταν εστιάζεις πραγματικά στην επίλυση ενός προβλήματος, μπορείς να σταθεροποιηθείς τόσο ώστε το μυαλό σου να κολλήσει σε έναν και μόνο τρόπο για να το αντιμετωπίσεις. Το αλκοόλ το κάνει πιο δύσκολο να κρατήσεις στο μυαλό όλες τις παραμέτρους, ωστόσο μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να σκεφτείς από μια άλλη πλευρά. Η δεύτερη θεωρία πάλι είναι ότι το αλκοόλ, που σε αποσπά από το κεντρικό θέμα, σου επιτρέπει να αξιοποιήσεις το ασυνείδητο και να βρεις εναλλακτικές λύσεις”.