Μ.Καρογιάν: Να διερευνηθούν κι άλλες περιπτώσεις

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

Το ΔΗ.ΚΟ. συνεχίζει τη μελέτη και διερεύνηση του θέματος της διαφθοράς και της διαπλοκής στο τραπεζικό μας σύστημα που οδήγησε στην ολοκληρωτική σχεδόν κατάρρευση του χρηματοοικονομικού μας συστήματος.

Εκτός από την περίπτωση της εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, εντοπίζονται και άλλες περιπτώσεις που ενδεχομένως να χρήζουν ποινικής διερεύνησης.

Έχουμε προβεί σε μια πρώτη αξιολόγηση των ευρημάτων και διαπιστώσεων της διερεύνησης του θέματος και εντός των ημερών θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες και ανακοινώσεις στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας μας να υπάρξει κάθαρση, πλήρης διερεύνηση, εντοπισμός και απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία όσων ενέχονται σε παράνομες πράξεις που οδήγησαν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία στη σημερινή τραγωδία.

Παράλληλα, το ΔΗ.ΚΟ. επικεντρώνει τις προσπάθειες του στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στο πνεύμα της σταθερής του θέσης για δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών. Οι προτάσεις του ΔΗ.ΚΟ. απορρέουν από την επιτακτική ανάγκη για μηδενική ανοχή στη φοροδιαφυγή.

Υπό τις σημερινές τραγικές οικονομικές συνθήκες που βιώνουν ο τόπος και ο λαός μας, η φοροδιαφυγή αποτελεί εθνικό και οικονομικό έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και παραδειγματικά. Κυρίως, πρέπει να προλαμβάνεται και να αποτρέπεται με αυστηρή νομοθεσία και αυστηρή και αποφασιστική δράση των εντεταλμένων για αυτό το σκοπό οργάνων της πολιτείας στα πλαίσια της αρχής της ισοπολιτείας.

Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων και ουδενός τα συμφέροντα είναι υπεράνω του δημόσιου συμφέροντος.