Μ.Καρογιάν: Θετική εξέλιξη ο διορισμός ποινικών ανακριτών

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ Μάριος Καρογιάν, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη  τη συμφωνία για διερεύνηση, από την Αστυνομία με εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας, της υπόθεσης της εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΚΟ, είπε ότι η πορεία προς την κάθαρση, την πλήρη διερεύνηση, τον εντοπισμό, την απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο είναι μονόδρομος και «αποτελεί παλλαϊκό αίτημα και επιτακτική ανάγκη».

Οι αρμόδιοι θεσμοί της πολιτείας, κυρίως και πρωτίστως εκείνοι της Δικαιοσύνης, έχουν την κύρια ευθύνη και το μεγάλο καθήκον να οδηγήσουν τα πράγματα στην κάθαρση, είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι για να κάνουμε τη νέα αρχή που χρειάζεται ο τόπος πρέπει να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαπλοκή και τη διαφθορά τονίζοντας ότι «κανένα οικονομικό έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».

Ανέφερε ότι οι πρόσφατες καταγγελίες του προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής και διαχείρισης και το θέμα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, συζητήθηκε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και συμφωνήθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία με εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας.

«Σημειώνω ως θετική την όλη εξέλιξη, γιατί άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες για ποινική διερεύνηση της υπόθεσης της εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου,» πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν σημείωσε «επίσης τη σημερινή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί «εξαιρετικά σοβαρές» τις καταγγελίες μου, αναφορικά με τα ευρήματα της έκθεσης Alvarez & Marsal για την εν λόγω υπόθεση και ενδιαφέρθηκε για την πλήρη διερεύνηση τους το ταχύτερο δυνατόν.»

Επανέλαβε ότι όλοι έχουμε καθήκον να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να συμβάλουμε όσο μπορούμε ώστε όσοι ενέχονται σε αυτό το μεγάλο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του τόπου και του λαού μας να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η έρευνα της Alvarez & Marsal είναι αρκετά αποκαλυπτική για τα όσα συνέβησαν και «περιλαμβάνονται αρκετά στοιχεία που κατά την άποψή μας πρέπει να τύχουν άμεσης διερεύνησης γιατί υπάρχουν διαστάσεις ποινικές και γι’ αυτό το λόγο ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

«Από εκεί και πέρα, είναι δουλειά της δικαιοσύνης και της Αστυνομίας να ανοίξουν λογαριασμούς και να κάνουν εκείνα τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που υπάρχουν», είπε.

Αναφορικά με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, είπε ότι έχει στην κατοχή του την επιστολή. Ωστόσο είπε ότι έχει ως κανόνα να μην δημοσιοποιεί την αλληλογραφία του με τον Πρόεδρο.

Σε ερώτηση αν το περιεχόμενο είναι αρκετά αυστηρό προς τους παραλήπτες, ο κ. Καρογιάν ανέφερε «εμένα με καλύπτει στο μεγαλύτερο βαθμό».