Μόσχα και Κίεβο τα βρήκαν στην τιμή για το φυσικό αέριο

Κατά τις επαφές που είχε στο Μιλάνο, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Ρωσία,  σε μια προσωρινή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ουκρανία και τόνισε ότι αυτό θα επιτρέψει να τερματιστεί γρήγορα η μεταξύ τους διένεξη για το φυσικό αέριο.

“Βάσει των διαβουλεύσεών μου, μπορώ να πω ότι η Ουκρανία θα έχει φυσικό αέριο, θα έχει θέρμανση”, δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες βράδυ από τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Στο τέλος των επαφών του στο Μιλάνο την Παρασκευή με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη κάνει λόγο για “πρόοδο” και για “συμφωνία επί των όρων της επανάληψης της προμήθειας φυσικού αερίου, τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο”.

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom διέκοψε τον Ιούνιο την προμήθεια φυσικού αερίου στο Κίεβο, το οποίο δεν δέχεται την αύξηση της τιμής που όρισε η Μόσχα μετά την άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και έχει συσσωρεύσει μεγάλο χρέος.

Όσον αφορά την τιμή “καταλήξαμε σε συμφωνία, η ουκρανική θέση έγινε ντε φάκτο αποδεκτή: μιλάμε μόνο για τον χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385” δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Ποροσένκο. “Οι Ρώσοι δέχτηκαν”.

Εξήγησε ότι για την θερινή περίοδο, όταν η ζήτηση είναι λιγότερη, το Κίεβο θα ήθελε αντίθετα μια τιμή στα 325 δολάρια -πρόταση που η Μόσχα αρνείται. Η τιμή ορίζεται σήμερα στα 485 δολάρια.

Ο Ποροσένκο είχε επανειλημμένες επαφές την Παρασκευή με τον Πούτιν, παρουσία ευρωπαίων ηγετών αλλά και μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Μιλάνου. Οι δύο άνδρες είχαν κάνει λόγο για πρόοδο στη διένεξη για το φυσικό αέριο, χωρίς να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία, ενώ διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματιστεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών.

Η Μόσχα έχει εδώ και καιρό προτείνει την τιμή των 385 δολαρίων για 1.000 κυβικά μέτρα (έναντι 485 δολάρια σήμερα) αλλά η Ουκρανία δεν αποδέχεται επί του παρόντος μείωση που έχει οριστεί μονομερώς και επιμένει στη σύνταξη νέου εμπορικού συμβολαίου.

Ο Πούτιν είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι φοβούνται τυχόν προβλήματα στις δικές τους προμήθειες φυσικού αερίου, να βοηθήσουν την Ουκρανία που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, στη ρύθμιση του χρέους της για το φυσικό αέριο.

Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν δήλωσε, ωστόσο, το Σάββατο ότι η Μόσχα εξακολουθεί να αρνείται τροποποίηση του εμπορικού συμβολαίου μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής εταιρίας διανομής φυσικού αερίου Naftogaz.

Σε σχέση με την ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος Ποροσένκο ανακοίνωσε μια συμφωνία με τη Ρωσία για την αποκατάσταση του συνολικού ελέγχου των ρωσο-ουκρανικών συνόρων από τους ουκρανούς μεθοριακούς φρουρούς, η αποστολή των οποίων επί του παρόντος καθίσταται αδύνατη στην περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί τη “Δευτέρα ή την Τρίτη” μεταξύ αντιπροσωπειών των μεθοριακών φρουρών των δύο χωρών.