Μόλις το 7% των Κυπρίων χρησιμοποιεί τα μαζικά μέσα μεταφοράς

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τις μεταφορές, που πραγματοποιήθηκε στα κράτη μέλη την περίοδο 9-11 Σεπτεμβρίου, οι Κύπριοι χρησιμοποιούν λιγότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους τα μαζικά μέσα μεταφορά σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 7% των ερωτηθέντων στην Κύπρο απάντησε ότι χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά τα μαζικά μέσα μεταφοράς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα ήταν 19% και στην ΕΕ 16%.

Το 48% των Κυπρίων (38% των Ελλήνων) δηλώνει «πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο» από την τιμή του εισιτηρίου που πληρώνει στα μέσα μεταφοράς, ενώ το 16% (54% στην Ελλάδα) δηλώνει «αρκετά ή πολύ δυσαρεστημένο».

Το 49% στην Κύπρο (53% στην Ελλάδα) δηλώνει «αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο» από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς (62% στην ΕΕ), ενώ το 51% (47% στην Ελλάδα) εμφανίζεται «αρκετά ή πολύ δυσαρεστημένο» (38% στην ΕΕ).

Εξάλλου, το 54% των Κυπρίων (58% των Ελλήνων) θεωρούν ότι τα δρομολόγια εκτελούνται με συνέπεια και «είναι στην ώρα τους», ενώ το 14% (33% στην Ελλάδα) εκφράζει δυσαρέσκεια. Στην ΕΕ στην ίδια ερώτηση το 70% είναι ικανοποιημένο και 21% εκφράζει δυσαρέσκεια.

Στην ερώτηση σχετικά με την καθαριότητα και τη συντήρηση των οχημάτων στα μέσα μεταφοράς το 67% των Κυπρίων (55% των Ελλήνων) δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ δυσαρεστημένο είναι το 18% στην Κύπρο (38% στην Ελλάδα).

Ο βασικός λόγος χρησιμοποίησης των μέσων μεταφοράς είναι η μετάβαση στο χώρο εργασίας, το σχολείο ή το πανεπιστήμιο για το 35% των Κυπρίων, το 41% των Ελλήνων και το 32% των πολιτών στην ΕΕ.