Μυστικές υπηρεσίες στα ίχνη λαθρεμπόρων “κόκκινου υδραργύρου” και πλουτωνίου

Θα μπορούσε να είναι σενάριο χολιγουντιανής ταινίας όμως σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών Μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας, με τη βοήθεια ξένων υπηρεσιών,  βρίσκονται στα ίχνη κυκλώματος, που  διακινούν “κόκκινο υδράργυρο” στην Αθήνα. Πρόκειται για ρώσους και βούλγαρους λαθρέμπορους, οι οποίοι έχουν μεταφέρει και επιχειρούν να πουλήσουν, αντί πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στην Ελλάδα σημαντικές ποσότητες “κόκκινου υδραργύρου” και πλουτωνίου.

Το νήμα αρχίσει να ξετυλίγεται, σύμφωνα με το  «Βήμα της Κυριακής», πριν από δύο μήνες οι μυστικές υπηρεσίας και η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησαν έρευνες μετά από πληροφορίες ότι στη χώρα μας βρίσκονται ένας 45χρονος Βούλγαρος, πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, μαζί με δύο Ρώσους “αγνώστων λοιπών στοιχείων”, ηλικίας 37 ως 40 ετών, οι οποίοι
κατέχουν σημαντικές ποσότητες υλικών που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικά όπλα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σε στελέχη της Ασφάλειας Αττικής και στην Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, οι αλλοδαποί λαθρέμποροι φέρεται να κατείχαν περίπου δέκα κιλά “κόκκινου υδραργύρου” για το οποίο απαιτούσαν συνολικά περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ.

Κάποια από αυτά τα φιαλίδια έφτασαν στα χέρια των ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωσαν το ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα.

Σε δεύτερη φάση έγινε γνωστό ότι, εκτός από τον “κόκκινο υδράργυρο”, είχαν στην κατοχή τους και 10 συσκευασίες “πλουτωνίου 241” βάρους 6,7 γραμμαρίων τις οποίες κοστολογούσαν προς 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., ο “κόκκινος υδράργυρος” είναι οξείδιο του υδραργύρου με μεγάλη τοξικότητα που χρησιμοποιούσαν οι Σοβιετικοί στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, χρησιμοποιούνταν ως πυροκροτητής στις πυρηνικές κεφαλές και γενικά στη βιομηχανία κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Από τους λαθρέμπορους, “ο κόκκινος υδράργυρος” πωλείται σε υπερισχυμένα μεταλλικά φιαλίδια, “σαν μείγμα απεμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου”.

Το “πυρηνικό” θρίλερ παραπέμπει σε παρόμοιες υποθέσεις της δεκαετίας του 1990, όπου διακινούνταν λαθραία μεγάλες
ποσότητες ραδιενεργού υλικού με πρωταγωνιστές επιστήμονες και λαθρέμπορους όπλων από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις αρχές ασφαλείας, λόγω των πολλαπλών κινδύνων που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη κατοχή και διακίνηση ραδιενεργού υλικού.

Τα ραντεβού για την “παραλαβή” του ραδιενεργού υλικού πραγματοποιούνται σε περιοχή της Κηφισιάς. Για το θέμα ενημερώθηκε και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, την πρώτη επαφή με τον βούλγαρο και τους ρώσους λαθρέμπορους είχε 62χρονος επιχειρηματίας (είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου), ο οποίος έχει υποβοηθήσει τις διωκτικές αρχές και σε άλλη σοβαρή υπόθεση. Οι πληροφορίες για την επιχείρηση διακίνησης των ραδιενεργών ουσιών φέρεται να είχαν δοθεί από ιδιώτη.

Έπειτα από συνεννόηση με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο 62χρονος εμφανίζεται ως “εκπρόσωπος επίορκου επιστήμονα ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα που επιθυμεί την εκμετάλλευση και τη μεταπώληση των πυρηνικών υλικών σε άτομα από τη Μέση Ανατολή”.

Σε ορισμένες από τις συναντήσεις συμμετείχε και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιαζόταν σαν υπάλληλος σεκιούριτι του ερευνητικού κέντρου και ο οποίος υποτίθεται ότι διατηρούσε επαφές με τον ίδιο “επιστήμονα”.

Οι συναντήσεις για τις συνεννοήσεις για την πώληση των ραδιενεργών ουσιών πραγματοποιούνταν σε καφετέρια στη Νέα Κηφισιά, κοντά στην εθνική οδό.

Μετά τις πρώτες συναντήσεις οι τρεις λαθρέμποροι δέχθηκαν να παραδώσουν στους έλληνες συνομιλητές τους περίπου μισό κιλό “κόκκινου υδραργύρου”, το οποίο κοστολόγησαν προς 350.000 ευρώ. Από τον επιχειρηματία όμως ζητήθηκε αυτό το δείγμα να εξεταστεί από ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η σύνθεσή του και η γνησιότητά του.

Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις των λαθρεμπόρων με τους έλληνες υποψήφιους αγοραστές. Σε μία από αυτές τις συναντήσεις οι αλλοδαποί επέδειξαν στους Έλληνες και πλακέτα πλουτωνίου που είχαν στην κατοχή τους.

Επιπλέον εξέφρασαν την επιθυμία μέσω του ίδιου ελληνικού “παράνομου” διαύλου να “ξεπλύνουν” και ποσό δύο εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν στην κατοχή τους.