Εκκληση Ρουπακιώτη προς Δικαστές να επιστρέψουν στις έδρες

Έκκληση προς του δικαστές και εισαγγελείς, που απέχουν από τα καθήκοντα τους από τα μέσα Σεπτεμβρίου, να επιστρέψουν στις έδρες τους απεύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ). «Είμαι βαθιά λυπημένος και πολύ ανήσυχος» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης γιατί «η απόσταση μεταξύ των δικαστών και της κοινωνίας συνεχώς μεγαλώνει».

Η συνέλευση της ΕΕΕ πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να παρατείνει τις κινητοποιήσεις των μελών της μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

Παρόμοια θέση μ αυτή του κ Ρουπακιώτη εξέφρασε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννης Τέντες οι οποίοι ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους, παρά το δίκαιο, όπως είπαν, των αιτημάτων τους.

Ο κ Ρουπακιώτης ενώπιων ανώτατων δικαστών και Εισαγγελέων  επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης τις οποίες είχε ανακοινώσει χθες από το βήμα της συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίες είναι να:

-Να καταβάλλει τα αναδρομικά του 2011 που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου σε μετρητά (και όχι σε ομόλογα) μέσα στον ερχόμενο Ιανουαρίου 2013 και όχι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2013 που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

-Να ρυθμίσει στεγαστικά δάνεια όσων έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους πάνω από το 30%.

-Να μην υπάρχει όχληση από τις Τράπεζες για τους δικαστές που έχουν εξαγοράσει τα ομόλογα που είχαν λάβει, αντί μετρητών, από τα αναδρομικά των περασμένων ετών.

-Να εξετάσει στο μέλλον το αίτημα των δικαστών να ενταχθεί στο βασικό τους μισθό το επίδομα αποζημίωσης.

Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Ρουπακιώτης δεν μπορεί να γίνει πριν οι δανειστές καταβάλλουν τη δόση.

Από την πλευρά του ο Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου κ Τέντες υποστήριξε, οτι «Οι δικαστές μπορούν να παραιτηθούν από τη θέση τους, όχι όμως από το καθήκον τους»λέγοντας πως τέτοιου είδους αντιδράσεις «αναιρούν το ρόλο των δικαστικών
λειτουργών».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε στους συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ η αναφορά του εκπροσώπου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτη Δανιά, ο οποίος τόνισε ότι «αν δεν σταματήσει να νομοθετεί «αλά κάρτ» η Πολιτεία δεν θα
βρεθεί πεδίο συνεννόησης». Όπως είπε ο κ. Δανιάς απευθυνόμενος στους συναδέλφους του: «Θα δείτε αποφάσεις που θα έχουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυτό θα είναι κακό».