Μυστήριο «Ορέστης»: Ίσως να μην μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια …..

Τα φρικιαστικά εγκλήματα του 35χρονου Νίκου Μεταξά, κάνουν το γύρο του κόσμου με πρωτοσέλιδα σε ΜΜΕ και δελτία ειδήσεων σε πολλές χώρες.

Στο «Έθνος της Κυριακής» , η δρ Εγκληµατολογίας ∆έσποινα Σβουρδάκου και ο καθηγητής εγκληματολογίας, Γιάννης Πανούσης δίνουν τη δική τους εκδοχή γιατί ο 35χρονος δεν έχει ακόµη ξετυλίξει το κουβάρι της φρίκης στις Αρχές.

Τα αναπάντητα ερωτήµατα και το παιχνίδι µε τη δηµοσιότητα

Το μυστήριο του «Ορέστη» θα αργήσει να λυθεί. Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, «παίζοντας», όπως λένε οι ειδικοί, µε τη δηµοσιότητα. Έχει οµολογήσει 7 δολοφονίες, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι έχει διαπράξει µόνο αυτές.

Τα ερωτήµατα στα οποία καλούνται να απαντήσουν τώρα η Αστυνοµία, η ∆ικαιοσύνη αλλά και η εγκληµατολογική επιστήµη είναι πολλά. Η Κύπρος παρακολουθεί συγκλονισµένη, µε τον υπουργό ∆ικαιοσύνης να παραιτείται και τον αρχηγό της Αστυνοµίας να αποµακρύνεται από τη θέση του.

Ο 35χρονος ίλαρχος έχει προκαλέσει σοκ µε τα φρικιαστικά εγκλήµατά του, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος και µόνο κρατάει το κλειδί των αποκαλύψεων.

Γιατί µέχρι σήµερα έχει το στόµα του κλειστό; Γιατί δεν αποκαλύπτει πώς άρχισε το αποτρόπαιο σερί των εγκληµάτων του; Ποιο ήταν το κίνητρό του; Τα έκανε µόνος του ή χρειάστηκε τη συνδροµή άλλου; Ο κατηγορούµενος δεν εξηγεί τι τον ώθησε να στρέψει την οργή του στα θύµατα, τον χρόνο που τα έκανε, ούτε τον τόπο.

«Είµαστε ακόµη σε ένα µυστήριο» λέει ο καθηγητής Εγκληµατολογίας Γιάννης Πανούσης στο «Εθνος της Κυριακής».

Αλλά ακόµη και εάν οµολογήσει, η οµολογία του δεν θεωρείται η µητέρα των αποδείξεων. Γιατί και τότε µπορεί να µη λέει ολόκληρη την αλήθεια.

«Γιατί στράφηκε σε αυτές τις γυναίκες; Τις βίαζε πριν τις σκοτώσει; Πώς κλιµακώθηκε και ένας φόνος έφερε τον δεύτερο;» λέει ο Γ. Πανούσης, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται πολύς δρόµος ακόµη για να προσλάβει ο «Ορέστης» τα χαρακτηριστικά του serial killer. ∆ιότι αυτής της κατηγορίας οι δολοφόνοι δεν σκοτώνουν παιδιά.

Μια κατηγορία από μόνος του

Το ενδιαφέρον των αγγλικών Αρχών για τον «Ορέστη» αποδεικνύει το «φαινόµενο» που είδαν µέσα από το πρόσωπό του. Ενα προφίλ ήρεµο, τυπικό, καλά βαλµένο µέσα στο κοινωνικό του κοστούµι. Στρατιωτικός, µε δύο παιδιά, χωρίς ποτέ να δώσει δικαίωµα για οτιδήποτε στη γειτονιά ή στη δουλειά του.

«Είναι έξυπνος και ικανός. Η δουλειά του τον βοηθάει να έχει στρατηγική και µέθοδο. Λειτουργεί µέσα στον χώρο και τον χρόνο, χωρίς µάρτυρες και χωρίς αποδείξεις» τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» η ∆έσποινα Σβουρδάκου, δρ Εγκληµατολογίας, εξειδικευµένη στην ανάλυση προφίλ δραστών.

Ο ίδιος, µάλιστα, φέρεται να οµολογεί ότι σκότωσε τα δύο παιδιά επειδή σκέφτηκε πως µπορεί να «µιλήσουν», µε την Αστυνοµία να οδηγείται µακροπρόθεσµα σε αυτόν.

Ο «Ορέστης», λέει η κυρία Σβουρδάκου, «δεν σκότωσε τη γυναίκα του για να µην κινήσει υποψίες. Είναι βαθιά κακοποιηµένος συναισθηµατικά, ίσως και σεξουαλικά, το πιθανότερο από µία γυναίκα. Για αυτόν τον λόγο τα θύµατά του ήταν µόνο γυναίκες». Εάν το τραύµα είναι παιδικό, που έτσι φαίνεται, αυτό το κουβαλάς µια ζωή.

Στο ερώτηµα πότε θα µάθουµε όλη την αλήθεια για τον «Ορέστη», οι ειδικοί απαντούν «ίσως ποτέ». Ισως πολλά χρόνια αργότερα, εάν ο 35χρονος αποφασίσει να µιλήσει σε κάποιον συγκρατούµενό του.

Το κίνητρο

«Για να πούµε ότι είναι serial killer, πρέπει να αποδειχθεί ότι το κίνητρό του είναι να σκοτώνει ξένες γυναίκες. Γιατί αν το κίνητρο ήταν το σεξ ή η εξουσία και ήθελε µε αυτόν τον τρόπο να αποδείξει κάτι, τότε είναι άλλο πράγµα» προσθέτει ο Γ. Πανούσης.

«Οι κατά συρροήν δολοφόνοι διαπράττουν τα εγκλήµατά τους τις ίδιες ώρες, µε τον ίδιο τρόπο. Εχουν εµµονή, µίσος -π.χ. φυλετικό ή θρησκευτικό- και προκατάληψη µε τα θύµατά τους. Σκοτώνουν µία συγκεκριµένη οµάδα ανθρώπων είτε γιατί πιστεύουν ότι αυτό είναι θεάρεστο είτε γιατί θεωρούν ότι έχουν χρέος απέναντι στην πατρίδα τους. Αλλοι πιστεύουν ότι ακούν φωνές που τους διατάσσουν να κάνουν δολοφονίες ».

Ο 35χρονος δεν έχει ακόµη ξετυλίξει το κουβάρι της φρίκης στις Αρχές.

Οι εγκληµατολόγοι δεν αποκλείουν να θελήσει να διατηρήσει επί µακρόν αυτήν την οµιχλώδη κατάσταση, γιατί αυτό τον εξυπηρετεί, ώστε να διατηρείται στην επικαιρότητα το όνοµά του.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, πάντως, είναι ότι ο δράστης είχε οικογένεια και παιδιά…

Πηγή: Ethnos.gr