Άντρος: Πολύ κοντή η μνήμη του κ. Αναστασιάδη – Νοιώθουν μεγάλη πίεση

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί, στην οικία του εξαπέλυσε πυρά κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου τπυ ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας στις χθεσινές τους δηλώσεις εναντίον του ΑΚΕΛ. 

Επίσης, ο Άντρος Κυπριανού, κατήγγειλε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις εξελίξεις που όπως είπε, σίγουρα προκαλούν προβλήματα σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων .

Αυτούσιες οι δηλώσεις και οι απαντήσεις του κ. Κυπριανού σε δημοσιογράφους:

Θέλω να καταγγείλω με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις τις οποίες θα χαρακτήριζα χλιαρές βέβαια. Η ελπίδα μας και η ευχή μας είναι να υπάρξουν τέτοιες αντιδράσεις οι οποίες θα έχουν αποτέλεσμα. Θέλω να υπενυμίσω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κατ’ επανάληψη θριαμβολογούσε λέγοντας ότι οι τριμερείς συνεργασίες οι οποίες κάνουμε, η στενή συνεργασία η οποία αναπτύσσεται με τις ΗΠΑ, έχει θωρακίσει την ΑΟΖ. Βλέπουμε λοιπόν με ανησυχία όλες αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες σίγουρα δημιουργούν προβλήματα και σε ότι αφορά την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως καταρρίπτουν και το επιχείρημα ότι θωρακίστηκε η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα αναμένουμε λοιπόν από τη κυβέρνηση τα μεγάλα λόγια τα οποία έλεγε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα να βρει τρόπο να εφαρμοστούν στην πράξη.

Δημιουργεί και εύλογα ερωτήματα για τη στάση της Τουρκίας ως προς τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αυτή η ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το Φατιχ.

Το τραγικό για εμάς είναι ότι η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά κατηγορώντας εμάς για απροθυμία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι τραγικό γιατί η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά στηρίζοντας με αποφασιστικότητα την Κυπριακή Δημοκρατία και λέγοντας ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι εσύ ευθύνεσαι για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής λύση στο Κυπριακό. Εκείνο που γίνεται είναι μία έκφραση στήριξης του δικαιώματος, που είναι απόλυτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ασκήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην ΑΟΖ. Αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα και να είναι ειλικρινές βέβαια, ότι είμαστε έτοιμοι για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εμείς ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα είναι αυτός. Δηλαδή, να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε έτοιμοι, όχι απλά και μόνο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά και για να οδηγηθούμε σε λύση στο Κυπριακό εφόσον θα υπάρξει ανταπόκριση της Τουρκίας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Μήπως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπούμε τώρα σε διαπραγματεύσεις ή να μας καλέσουν σε ένα φορμάτ τύπου Κραν Μοντανά, παρουσία της Τουρκίας και εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να προσπαθεί να ετοιμάζεται για γεώτρηση;

Θέλω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Εμείς αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των χειρισμών της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έλεγε λόγια μεγάλα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, και ο Υπουργός Εξωτερικών ιδιαίτερα. Θέλουμε, λοιπόν, αυτά τα μεγάλα λόγια να τα δούμε με να υλοποιούνται στη πράξη.

Σε σχέση με τις αναφορές του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού νιώθουν μεγάλη πίεση. Και νομίζω ότι είναι εξόφθαλμος πλέον ο πανικός από τον οποίο διακατέχονται. Αυτή η κατακραυγή κατά την άποψή μας δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των καθημερινών σκανδάλων που ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια. Είναι αποτέλεσμα του ρεζιλέματος το οποίο έπαθε η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των χρυσών διαβατηρίων. Αποτέλεσμα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού αλλά και του απαξιωτικού τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει τόσο την ερευνητική επιτροπή όσον και το πόρισμά της για το συνεργατισμό. Είναι επίσης αποτέλεσμα του γεγονότος, ότι δεν αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή σωστά τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν από μία μικρή μερίδα του αστυνομικού σώματος και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν σειρά από δολοφονίες και να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός αρνητικότατου κλίματος σε βάρος της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πώς επιχειρούν να τα αντιμετωπίσουν ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Νεοφύτου; Υιοθετώντας ακραίες συμπεριφορές, ακροδεξιά επιχειρήματα και χρησιμοποιώντας και ψεύτικες ειδήσεις απαιτώντας την ίδια στιγμή από το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί σε ψεύτικες ειδήσεις τις οποίες οι ίδιοι κατασκευάζουν. Αναφέρομαι σε αυτά τα οποία, τάχα λέμε στους Τουρκοκυπρίους. Αν είναι δυνατόν. Έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη για το συμβολισμό της υποψηφιότητας του Νιαζί Κιζιλγιουρεκ. Και λυπούμαι γιατί κάτω από τον πανικό όποιος τους έχει καταβάλει, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Νεοφύτου υποβιβάζουν το επίπεδο της πολιτικής ζωής στον τόπο μας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε λοιπόν σε αυτό τον κατήφορο εμείς. Θα προβάλουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, επιμένοντας ότι η κοινωνία έχει και μυαλό, έχει και κρίση και θα τοποθετηθεί έναντι στις πράξεις του καθενός μας.

Εκείνο που είναι το πιο εκπληκτικό είναι ότι ενώ μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, η καταπληκτική πλειοψηφία της κοινωνίας, τοποθετείται με ένα συγκεκριμένο τρόπο έναντι όλων αυτών των χειρισμών της Κυβέρνησης η κυβέρνηση επιλέγει να επιτίθεται μόνο στο ΑΚΕΛ. Και μάλιστα με αυτό τον ακραίο, τον ακροδεξιό τρόπο που επιλέγει να τοποθετείται. Δικαίωμα τους. Επαναλαμβάνω όμως ότι εμείς δεν έχουν καμία διάθεση να τους ακολουθήσουν σε αυτό τον κατήφορο. Ας τον βαδίσουν μόνοι τους.

Για τον Ν. Κιζιλγιουρεκ είχατε πει ότι είχαν συνεργαστεί και με τον ΠτΔ;

Μα μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κιζιλγιουρεκ. Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι κινδυνεύει η Κύπρος από τον Νιαζί Κιζιλγιουρεκ; Ένας άνθρωπος ο οποίος ζει στις ελεύθερες περιοχές εδώ και 31 χρόνια, είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, άνθρωπος ο οποίος έχει τοποθετηθεί υπέρ της Ομοσπονδίας, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ένας άνθρωπος συνεπής στην ελληνοτουρκική φιλία. Από ένα τέτοιο άνθρωπο κινδυνεύει η Κύπρος δηλαδή; Αστεία πράγματα.

Ωστόσο κατηγορηθήκατε ως ΑΚΕΛ ότι ουδέποτε ζητήσατε συγγνώμη από τα 13 θύματα στο Μαρί, εν αντιθέσει με την κυβέρνηση που έχει απολογηθεί.

Πολύ κοντή η μνήμη του κ. Αναστασιάδη. Αν έμπαινε στον κόπο να παρακολουθήσει τι έλεγε τότε ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ θα έβλεπε ότι από τις πρώτες στιγμές είχαμε ζητήσει συγγνώμη για εκείνο το τραγικό ατύχημα. Το εκπληκτικό στην περίπτωση όμως αυτή που συζητούμε τώρα είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης περίπου θεωρεί ότι έκανε χατίρι στις οικογένειες των θυμάτων γιατί τους απολογήθηκε από τη στιγμή που ήταν αλλοδαπές είπε. Αυτό και αν είναι ρατσισμός να μου επιτρέψετε να πω. Και είναι κρίμα γιατί αυτό λέχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος χθες αναφέρθηκε στο ΑΚΕΛ λέγοντας ότι έχει φτωχοποιήσει την κοινωνία και μίλησε και για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Να πω ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα βίωσαν μια οικονομική κρίση οι συνέπειες της οποίας είχαν επιδράσει και στην κυπριακή οικονομία. Ως εκ τούτου δεν είναι το ΑΚΕΛ που φτωχοποίησε την κυπριακή κοινωνία. Είναι οι οικονομικές επιλογές των αδελφών κομμάτων του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου που οδήγησαν στην έξαρση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μιλούν για success story. Πού βρίσκεται το success story; Ας κοιτάξουν να δουν ποια είναι η κατάσταση στην κοινωνία. Πάνω από 200 χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Εφτά στους δέκα νέους και οκτώ στις δέκα νέες είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τις οικογένειές τους παρόλο που πλησιάζουν τα 30 γιατί δεν τους φτάνει ο μισθός για να ενοικιάσουν διαμέρισμα ή να αποκτήσουν στέγη. Αυτά λοιπόν ας τα δει η κυβέρνηση και ας σταματήσει με συνθήματα να προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και την κοινωνία ολόκληρη.