«Μυρίζει» έντονα ολική αναδόμηση ο… ανασχηματισμός

Πολλοί λένε και γράφουν ότι ο αναμενόμενος, εντός Νοεμβρίου, ανασχηματισμός αποτελεί σταυρόλεξο για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ξεχνούν ωστόσο, ηθελημένα ή άθελα να γράψουν πως αυτή τη φορά θα μιλάμε για “ολική αναδόμηση” του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο έχει κατεβάσει ταχύτητες και σαν παλιό αμάξι κάνει “διακοπές”.

Οι πληροφορίες που έχουμε, στον απόηχο μάλιστα των όσων γράψαμε για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη, με την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗ.ΣΥ είναι ότι ο πρώτος πολίτης είναι έντονα προβληματισμένος από την “δυσωδία” που εκπέμπει η Κυβέρνηση στον πρώτο και κάτι χρόνο της δεύτερης θητείας της. Αναγνωρίζει δηλαδή το πρόβλημα και είναι έτοιμος, λένε οι ίδιες πληροφορίες, να παρέμβει δυναμικά και να κάνει τομές.

Οι σίγουροι…

Ως αποτέλεσμα τόσο των αποτελεσμάτων που επιδεικνύουν ως πολιτικοί προιστάμενοι Υπουργείων με γαρνιτούρα τα όσα οι ίδιοι οι βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ έλεγαν στον Πρόεδρο, θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες.

Δυσοίωνο μέλλον στο κυβερνητικό σχήμα έχουν λοιπόν, η Βασιλική Αναστασιάδου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών γιατί δεν έχει “εγκλιματιστεί” στο νέο της ρόλο.

Τα μπογαλάκια του ετοιμάζει και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης. Μπορεί στην πρόσφατη κυβερνητικό-κομματική συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επέμενε πως ο χειρισμός του στο πρόσφατο περιστατικό με την μαντήλα ήταν ο ενδεδειγμένος, ωστόσο έχει ήδη οικοδομηθεί η εικόνα που τον θέλει να αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου που δεν αφήνει το εκπαιδευτικό σύστημα να “αγιάσει”.

Εκτός Υπουργείο βεβαίως και ο Χάρης που παραιτήθηκε με…αναστολή οικειοθελώς.

Τα δύσκολα…

Αυτό που εμείς πληροφορούμαστε είναι πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο για κανέναν εκ των υπολοίπων στο κυβερνητικό σχήμα. Η πίεση του ΔΗ.ΣΥ για απο-Καρογιανοποίηση του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να ανοίξει, λένε ο δρόμος, για καλύτερη επαφή με το ΔΗΚΟ, φέρνει σύννεφα πάνω από το όνομα του επιτυχημένου Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη.

Από την εξίσωση δεν διαγράφεται και το όνομα του Φώτη Φωτίου, ο οποίος δεν εμπίπτει ωστόσο στα στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης. Σε ότι δε αφορά τον Βασίλη Πάλμα, ούτε συζήτηση κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον θεωρεί ως σημαντικότατο πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Προεδρίας.

Στην ακίδα και ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την παραγωγή έργου, αυτό που συζητήθηκε και εντάσσει το όνομα του στις σκέψεις που γίνονται, είναι πως παραμένει Υπουργός για εφτά χρόνια και αυτό από μόνο του είναι επιβαρυντικό…

Οι..αναμένοντες!

Χωρίς να κομίζουμε γλαύκα εις Αθήναι, κρατάμε λίγο τα γκέμια σε ότι αφορά στα όσα ακούγονται για τους νέους Υπουργικού θώκους. Αντίθετα με τα όσα φημολογούνται αυτό που εμείς πληροφορούμαστε είναι πως ο Πρόεδρος δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και σίγουρα δεν βάζει το χέρι του στο παιχνιδάκι που στήνουν κάποιοι για εξυπηρέτηση και στελεχών εντός του ΔΗ.ΣΥ.

Αλήθεια πρώτη: ο νυν ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Πετρίδης είναι φαβορί για το Υπουργείο Οικονομικών. Μόνο πρόβλημα; Η εικόνα που κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μετέφεραν στη συνάντηση, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μαζί του είναι σπασμένοι.

Αλήθεια δεύτερη: Τόσο ο Νίκος Τορναρίτης, όσο και ο Νίκος Νουρής είναι σε περίοπτη θέση στις σκέψεις που κάνει το Προεδρικό, χωρίς όμως αυτό να τους χρήζει και φαβορί για τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών αντίστοιχα.

Αλήθεια τρίτη: Έχει απολύτως ξεκαθαριστεί ότι Προεδρικό και ΔΗΣΥ κινούνται παράλληλα και δεν μπορούν να διαχωριστούν στα μάτια της κοινωνίας. Εξου και οι σκέψεις για στροφή σε κομματικά στελέχη, αντί σε τεχνοκρατικά μυαλά.

Μόνη ένσταση, να πεισθεί προς τούτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μ.Μ.