Μπόρις Τζόνσον: Δεν υπάρχει παρεκτροπή από τη σταθερή γραμμή της Βρετανίας στο θέμα των εγγυήσεων

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα στην Λευκωσία, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Boris Johnson. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Johnson έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, στη συνέχεια, προήδρευσαν επίσημων διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου και προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου προς διευκόλυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, το Brexit και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο Υπουργών.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, αφού καλωσόρισε τον Βρετανό Υπουργό στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ο κ. Johnson «είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών στην Ελβετία και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται ενώπιών μας».

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίστηκε η συζήτηση για τα επόμενα βήματα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ενώ εξετάστηκε η προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει.

Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και η στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενδυναμωθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη συνεργάζονται σε θέματα, όπως είναι η διαχείριση κρίσεων, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, καθώς και η προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών. Η διμερής μας συνεργασία είναι δυναμική και συνεχώς αναπτυσσόμενη και χαίρομαι να παρατηρήσω ότι υπάρχει συντονισμός σε πολλαπλά ζητήματα».

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης το Brexit και τα θέματα που αφορούν στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εφαρμογή της συμφωνίας για μη στρατιωτική ανάπτυξη των Βρετανικών Βάσεων, όπως και άλλα σχετικά ζητήματα.

Από πλευράς του, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι με τον κ. Κασουλίδη είχαν μια εξαιρετική συνάντηση, σε συνέχεια των εποικοδομητικών συζητήσεών του σήμερα το πρωί τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. «Συζητήσαμε για την πρόοδο που έγινε στην προσπάθεια για διευθέτηση ενός μεγάλου εύρους ζητημάτων σχετικά με την Κύπρο. Καλωσορίζω την πρόοδο που έγινε τους τελευταίους μήνες και χαιρετίζω την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες», ανέφερε ο κ. Johnson.

Ο κ. Johnson επανέλαβε την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει, σημειώνοντας τη σκληρή δουλειά που έγινε μέχρι στιγμής για να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το σημείο. Πρόσθεσε ότι, όπως συμβαίνει σε κάθε διαπραγματευτική διαδικασία, στο τέλος του δρόμου, απομένουν τα δύσκολα ζητήματα για συζήτηση.

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα και στις δυο πλευρές μπορεί να εξευρεθεί μια λύση και οι εναπομείνασες δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν. Και, όπως ανέφερα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί».

Σε σχέση με το Brexit, ο Βρετανός Υπουργός επανέλαβε τη θέση της Βρετανικής Κυβέρνησης ότι η χώρα αποχωρεί από τις Συνθήκες της ΕΕ, δηλώνοντας ωστόσο εμφατικά ότι δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη ή τις δεσμεύσεις της έναντι των φίλων της στην Ευρώπη, και κυρίως στην Κύπρο. «Στην εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου τώρα, επικεντρωνόμαστε στο πώς να εντείνουμε τον εξωστρεφή μας ρόλο στον κόσμο. Θέλουμε να χτίσουμε τους ισχυρότερους δυνατούς δεσμούς τόσο με την Κύπρο όσο και με τους Ευρωπαίους γείτονές μας και την Κοινοπολιτεία», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Johnson εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτές θα ενδυναμωθούν περαιτέρω. «Έχουμε ισχυρές, στενές ιστορικές σχέσεις και θα χτίσουμε σε αυτές. Είμαι αισιόδοξος ότι η βροχή προμηνύει, όπως κάνει πάντοτε, το πράσινο της αισιοδοξίας και της προόδου», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτρια δύναμη, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει παρεκτροπή από τη σταθερή γραμμή της Βρετανίας σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο, υπό την άποψη ότι συζητήσαμε εκτενώς το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας σήμερα το πρωί. Όπως όλοι γνωρίζουν, η ισχυρή μας άποψη είναι ότι πρόκειται για μια κυπριακής καθοδήγησης διαδικασία και εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν ποιες διευθετήσεις θέλουν για μια ενωμένη Κύπρο. Δεν αναζητούμε κανένα συγκεκριμένο ρόλο για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Κληθείς να προσδιορίσει το ακριβές καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων μετά την υλοποίηση του Brexit, ο Βρετανός Υπουργός σημείωσε ότι δεν αναμένεται αλλαγή στο καθεστώς των. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να δουλέψουμε με τους φίλους μας στην Κύπρο για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι όσον αφορά την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή. Εφόσον οι Βάσεις διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο, τότε πιστεύω ότι είναι χρήσιμες».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό σημαίνει εγγύηση της ασφάλειας της περιοχής από εξωτερικές ασύμμετρες απειλές».