Μπουλέντ Αρίντς: Η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού

“Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα για λόγους ενεργειακής πολιτικής” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

“Το Κυπριακό δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά για την Τουρκία και την ΕΕ είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα για λόγους ενεργειακής πολιτικής”, είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Σε ομιλία του στην Πολωνία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είπε ότι “η ΕΕ δεν έδωσε καλές εξετάσεις για το Κυπριακό αλλά ακόμη δεν είναι αργά” και πρόσθεσε πως παρόλα όσα έγιναν στο παρελθόν “η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού”.

Ο Μπουλέντ Αρίντς εξέφρασε την άποψη ότι η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν χρήσιμη.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι ήταν η πιο προχωρημένη λύση που τέθηκε μέχρι σήμερα για την Κύπρο. “Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, παρά τους πολιτικούς κινδύνους είχε πει με μεγάλη διαφορά `ναι` στην λύση. Αντίθετα η ε/κ πλευρά είπε ΄όχι`.

Παρόλα αυτά η ΕΕ ενέταξε την ε/κ πλευρά κάτι που είπαμε πολλές φορές ότι ήταν απαράδεχτο αλλά οι διοικούντες της ΕΕ δεν άκουσαν. Η ε/κ πλευρά μετέτρεψε αυτή την ένταξη σε πολιτική προσέγγιση εναντίον της Τουρκίας.

“Ακόμη είναι κλειστά τα έξι κεφάλαιά μας τα οποία μπλόκαρε τη ε/κ διοίκηση. Είδατε ότι την μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομική κρίση του 2009 την είχαν οι Ε/κ. Αν η ΕΕ το 2004 πίεζε την ε/κ πλευρά για λύση αντί να επιβράβευε την αρνητική στάση της, θα βλέπαμε σήμερα μια πολύ διαφορετική Κύπρο στην Μεσόγειο”, ισχυρίστηκε ο Αρίντς.