Μπαγίς: Οι “κακομαθημένοι Ε/κ” εξέλεξαν ηγέτη όχι πρόεδρο

«Η ε/κ κοινότητα με τη δική της βούληση εξέλεξε έναν νέο ηγέτη. Ο ε/κ λαός δεν εξέλεξε έναν αρχηγό κράτους, αλλά έναν ηγέτη της κοινότητάς τους. Εύχομαι μια μέρα να υπάρξει στο νησί μια μόνιμη επανένωση, τότε θα υπάρξει ένας νόμιμος Πρόεδρος της Ενωμένης Κύπρου», δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος Υπουργός για θέματα Ε.Ε. , Εγκεμέν Μπαγίς, τονίζοντας μάλιστα ότι πάντα η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν φιλική προς μία λύση του κυπριακού.

Η πολιτική των ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό, είπε, « δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει ανάλογα με τον ποιο, εξέλεξε ως ηγέτη μια κοινότητα που εκπροσωπεί μόνο μια πλευρά του νησιού», όπως ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης, προχώρησε σε εκτιμήσεις ο κ. Μπαγίς, εξελέγη ενώ ήταν γνωστό πως είπε ναι στο σχέδιο Ανάν.  Χαρακτήρισε δε αυτό σοβαρή δυνατότητα « που μπορεί να την μετατρέψει σε ευκαιρία και τότε το Κυπριακό είναι δυνατόν να οδηγηθεί προς μια λύση».

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε για «κακομαθημένες συμπεριφορές και αδιαλλαξία των ελληνοκυπρίων» που τους οδήγησαν στη χρεοκοπία και τους έκαναν «να σέρνονται στο πηγάδι …Ελπίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης βλέποντας αυτές τις πραγματικότητες, στο πλαίσιο της δικής του βούλησης, θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα…Ή θα συνεχίσει να σέρνεται στο πηγάδι ή θα πιάσει το σχοινί της λύσης για να βγει από εκείνο το πηγάδι. Το κλειδί της λύσης είναι η αμοιβαία προσέγγιση».