Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλονται θέματα ενέργειας και οικονομίας  και τα σενάρια επανέναρξης των συνομιλιών.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Δίκαιη μοιρασιά ζητούν οι μικρομεσαίοι”,  γράφει ότι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι μήλον της έριδος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίδρυσαν τη “ΣΥΜΕΑ” χρηματοδοτική επενδύσεων. Αλλού αναφέρεται σε φλερτ ισχυρών για τον τζόγο του καζίνου. Σε άλλο θέμα γράφει για σενάρια για διαπραγματεύσεις, αλλά στο βάθος εκλογές και αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών και την ψηφοφορία της 19ης Απριλίου στα κατεχόμενα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Είμαστε ακόμα στην αρχή”, αναφέρεται σε συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των γεωτρήσεων σε σχέση και με αυτές που έγιναν στην ΑΟΖ του Ισραήλ ενώ δηλώνει πως μόνιμη και ενδιάμεση λύση “φαίνεται να είναι συμπληρωματικές”. Αλλού γράφει ότι οι Βουλευτικές εκλογές του 2016 φέρνουν ανασχηματισμό το 2015 αφού τουλάχιστον τρεις Υπουργοί (Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Άμυνας) προσβλέπουν σε εκλογή τους στη Βουλή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε Κύπριους βαρώνους των ναρκωτικών και σε τρεις μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών από το 2006 έως σήμερα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Τράπεζες σε ρόλο κτηματία”, αναφέρεται σε αποκαλυπτική επιστολή του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών που ζητεί αλλαγή της νομοθεσίας για να επιτρέπεται η εμπορική αξιοποίηση ακινήτων από τα οποία έχουν κατακλυστεί. Αλλού αναφέρεται στα αξιόγραφα του 1,5 δις ευρώ που έκαναν φτερά και 17.000 άτομα που βυθίζονται στον πόνο και τη δυστυχία, παραθέτοντας το πώς ξεκίνησε το πρόβλημα και τις προσωπικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ερντογάν κρατά το κουμπί με την NAVTEX.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Σενάρια τρόμου” για λογαριασμούς ηλεκτρισμού, γράφει ότι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπουν όλοι οι φορείς της αγοράς, ακόμη και το Υπουργείο Εμπορίου. Αλλού αναφέρεται στην τρίτη και τελευταία (;) – όπως γράφει – προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε άλλο θέμα γράφει για το κρατικό γηροκομείο Κοκκίνων και την εικόνα πλιάτσικου που παρουσιάζει το εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Sunday Mail: Με τίτλο “Σταματήστε να θέτετε την ευημερία μας σε κίνδυνο”, αναφέρεται στους κατοίκους στο Ζακάκι που ζητούν απομάκρυνση της κεραίας που τοποθέτησε η Cyta στην περιοχή πριν επτά χρόνια, επιμένοντας ότι βλάπτει την υγεία τους. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από τη χθεσινή εκκίνηση της πορείας μοτοσικλετιστών για τα παιδιά με καρκίνο και γράφει ότι παρά τη βροχή ο Σύνδεσμος “Ένα όνειρο, μια Ευχή” άρχισε χθες την ετήσια εκδήλωσή του για συλλογή χρημάτων, η οποία λήγει σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η διάβρωση της παραλίας στην Πόλη παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα εδώ και 20 χρόνια.

Η Καθημερινή: Με τίτλο “Συνομιλίες ταχείας κοπής σε ένα μήνα λέει ο Άιντε”, αναφέρεται σε συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, όπου – μεταξύ άλλων – δηλώνει πως στόχος είναι η εξεύρεση συγκλίσεων επί όλων των θεμάτων, περιλαμβανομένης και της ασφάλειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πονοκέφαλος διαρκείας είναι για την Κεντρική Τράπεζα η FBME. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη της Σιμπέλ Σιμπέρ, υποψήφιας για τις “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα, η οποία τάχθηκε υπέρ του Βαρώσι και λύση να συζητούνται παράλληλα και πως ο λαός κουράστηκε από το Κυπριακό, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις για τα θέματα που απασχολούν προεκλογικά τους Τ/κ.

Η ΜΑΧΗ: Με τίτλο “Νεκρά θάλασσα”,  γράφει ότι μέχρι το 2017 σταματούν τα πάντα στην ΑΟΖ, χρονική συγκυρία που δεν είναι άσχετη με τις παρασκηνιακές διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι άρχισε τις εργασίες της η ad hoc επιτροπή της Βουλής για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παίζει εκβιαστικά το χαρτί του Barbaros, ανακοίνωσε πως σύντομα θα καθελκυστεί νέο υπερσύγχρονο τουρκικής κατασκευής σεισμογραφικό σκάφος, το Turkuaz.