Υπόθεση Ερωτοκρίτου με θέματα της Providencia

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον των Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Andreas Neocleous & Co, με την  εξέταση και αντεξέταση του Λοχία στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, Κυριάκου Κολοκοτρώνη και τη συνέχιση της αντεξέταση της μάρτυρος κατηγορίας Καίτης Χρίστου, υπεύθυνης του Γενικού Αρχείου της Νομικής Υπηρεσίας,

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, συνεχίστηκε η αντεξέταση της κ. Χρίστου από την πλευρά των δικηγόρων της υπεράσπισης, οι οποίοι επικεντρώθηκαν σε σωρεία εγγράφων και αλληλογραφίας της Νομικής Υπηρεσίας, που αφορούσαν την εταιρεία Providencia.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Κυριάκου Κολοκοτρώνη, από την κατηγορούσα Αρχή υιοθετήθηκε το περιεχόμενο της κατάθεσης του και ακολούθως κατατέθηκε ως τεκμήριο.

Όπως είπε ο μάρτυρας, η υπόθεση της εταιρείας Providencia καταχωρήθηκε το 2011, ωστόσο, πρόσθεσε, η δική του ανάμειξη στην υπόθεση ήρθε το 2013.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο κ. Κολοκοτρώνης, αρχές Νοεμβρίου του 2013 επισκέφθηκε τα γραφεία του ΔΟΕ η βουλευτής Μαρία Κυριακού, η οποία ζήτησε όπως ετοιμαστεί από μέρους τους μια έκθεση γεγονότων για την υπόθεση Providencia σε αγγλικά και ελληνικά και μάλιστα αυθημερόν, σημειώνοντας πως η έκθεση ανατέθηκε στον ίδιο, αφού η ανακρίτρια της υπόθεσης, Βαρβάρα Πόντου, απουσίαζε.

Είπε ακόμα ότι από την έκθεση είχε αφαιρέσει τα ονόματα των υπόπτων και στη θέση τους έβαλε στα αγγλικά τη λέξη suspect (ύποπτος), λέγοντας ότι αυτή είναι μια πρακτική που χρησιμοποιεί το ΔΟΕ, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ονόματα υπόπτων σε πολιτικά δικαστήρια εκτός Κύπρου, αφού μέχρι τότε δεν είχαν καταδικαστεί ακόμα.

Στην αντεξέτασή του από του συνήγορο υπεράσπισης Χρίστο Πουργουρίδη, ο κ. Κολοκοτρώνης ρωτήθηκε εάν ο τότε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε στον ίδιο ότι διαφώνησε με το Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για το χειρισμό της υπόθεσης της Providencia. Ο κ. Κολοκοτρώνης εξήγησε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας με τον Γενικό Εισαγγελέα είχαν διαφορετική άποψη από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη.

Ο κ. Πουργουρίδης υπέβαλε στο μάρτυρα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λέχθηκε, αφού μέχρι εκείνη την ημέρα που συναντήθηκε με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ο Κώστας Κληρίδης δεν είχε ακόμα ασχοληθεί, αλλά και ούτε ήξερε γι` αυτή την υπόθεση.

“Είχες πει ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχε ζητήσει τους φακέλους της υπόθεσης. Ο Βοηθός ενδιαφερόταν μόνο για την υπόθεση. Τους φακέλους τι να τους έκανε;”, παρατήρησε ο κ. Πουργουρίδης.

Ο κ. Κολοκοτρώνης είπε ότι υπήρχαν οδηγίες από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να πάνε οι φάκελοι στο Βοηθό ΓΕ, με τον κ. Πουργουρίδη να υποβάλλει ότι ο Βοηθός ΓΕ ουδέποτε ζήτησε από τον Αρχηγό τους φακέλους.

“Απλώς ζήτησε να ενημερωθεί για την υπόθεση”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι ο Βοηθός ΓΕ έδωσε οδηγίες όπως ληφθούν τρεις καταθέσεις, μεταξύ των οποίων και από τον Έφορο Εταιρειών, Σπύρο Κόκκινο, ο κ. Κολοκοτρώνης είπε ότι κατά την άποψη του δεν ήταν τόσο σημαντική η λήψη αυτής της κατάθεσης και αυτή ήταν και η άποψη της ανακρίτριας Βαρβάρας Πόντου.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία είναι ορισμένη για τις 13 Οκτωβρίου, στις 09:00.