Ήταν η πιπίλα και οι πάνες του μικρού Αντρέα όπλα;

Με την Τουρκική εισβολή ο πρώτος στόχος της Τουρκίας ήταν να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να δημιουργήσει μία αμιγή Τουρκική ζώνη με πρόσχημα την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Μέσα στα πλαίσια για να επιτύχει αυτόν τον στόχο εφάρμοσε μία πολιτική εθνοκάθαρσης, τρομοκρατώντας τους Ελληνοκύπριους με φοβερά εγκλήματα.

Αντί οι Τούρκοι να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες που διέπουν την αιχμαλωσία, βασάνιζαν βάρβαρα στρατιώτεςμας που συλλαμβάνονταν αιχμάλωτοι,τους εκτελούσαν εκτελούνταν και τους έθαβαν είτε σε ομαδικούς τάφους είτε τους επέτασσαν σε ξεροπήγαδα. Κάποιες πληροφορίες μιλούν για θάψιμο δικών μας ανθρώπων ακόμα και ζωντανών. Σε ορισμένα μάλιστα χωριά, ξεκλήρισαν ολόκληρες οικογένειες, όπως την χαρακτηριστική περίπτωση της οικογένειας της Χαρίτας Μάντολες, μιας γυναίκας σύμβολο του αγώνα, όχι μόνο για τους συγγενείς των αγνοουμένων, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο μας.

Στην ιστορία της Χαρίτας Μάντολες και άλλων αγνοουμένων μας, έρχεται να προστεθεί ακόμα μια πολύ τραγική και συνάμα εγκληματική ιστορίααπό Τουρκικής πλευράς. Αυτήτης οικογένειας Θεμιστοκλέους, από το Τραχώνι Κυθρέας, με μητέρα την Ελένη και κόρες την Σούλα μόλις 11 χρόνων, Μάρω 19 χρόνων, Θεμιστούλα 21 χρόνων, την Αγγελική με σύζυγο τότε στρατιώτη, και με γιό τον μικρό Αντρέα μόλις έξη μηνών.

Μπήκαν οι οχτροί στο Τραχώνι, και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους. Πέρασαν όλοι στην λίστα των Αγνοουμένων, μαζί και ο έξη μηνών Αντρέας με την πιπίλα στο στόμα, σίγουρα στην αγκαλιά της Μάνας του θα ήτανε. Θα κούρνιαζε εκεί, και η Μάνα ίσως και να τον νανούριζε μπας και δει το μωρό το μεγάλο κακό που θα έβρισκε την οικογένεια από τους τζιχαντιστές της Τουρκίας. Ο Τουρκικός Μινώταυρος, μετέφερε την οικογένεια έξω από το χωριό τους, και εκτέλεσε εν ψυχρώ τις γυναίκες με μια σφαίρα στο πίσω μέρος της κεφαλής, πιθανότατα στο σημείο που ανευρέθηκαν τα οστά τους, στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Αμμοχώστου. Δεν χόρτασε όμως το Τουρκικό τέρας με το αίμα της μητέρας και των κοριτσιών, σκότωσε και το έξη μηνών βρέφος.

Εκτός του ότι ξεκλήρισαν οι οχτροί μια ολόκληρη οικογένεια, αυτό που κάνει ακόμα πιο συγκινητική την ιστορία, είναι ότι η Αγγελική, η μητέρα του βρέφους ήτανε τριών μηνών έγκυος, και στον τάφο δίπλα της βρέθηκε και ο μικρός Αντρέας, οι πάνες και η πιπίλα του. Μεγάλωσα τέσσερα παιδιά, πολλές οι πιπίλες που είδα μέχρι να τους μεγαλώσω. Ομολογώ όμως πως πρώτη φορά στην ζωή μου συνταράχθηκα και νιώθω τόση συγκίνηση και δέος για μια παιδική πιπίλα, την πιπίλα του αδικοχαμένου Αντρέα.Αυτό το βρέφος που δεν ανήκει πλέον μόνο στην οικογένεια του, αλλά και σε όλους εμάς. Και αναρωτιέμαι,η πιπίλα, οι πάνες του Αντρέα, ήτανε όπλα Τούρκοι τζιχαντιστές;

Και τι θα γράψει άραγε αυτή η Πολιτεία στο πιστοποιητικό θανάτου του Αντρέα ;Ότι και τους άλλους Αγνοούμενους μας ; Αιτία θανάτου άγνωστη ; Ευελπιστώ ότι η δική μας Πολιτεία θα σταματήσει να παρουσιάζει το θέμα των Αγνοουμένων μας ως πρόβλημα μόνο ανθρωπιστικό. Να το παρουσιάσει με την πραγματική του εικόνα, ως έγκλημα πολέμου και να κυνηγήσει την Τουρκία στα διεθνή φόρα και δικαστήρια.Καιρός είναι Κυβέρνηση και Βουλή των Αντιπροσώπων να αντιμετωπίσουν το έγκλημα της Τουρκίας στη σωστή του διάσταση.

Το Σαββάτο στις 10 π.μ από τον Ιερό Ναό Του Θεού Σοφία γράφεται ο επίλογος της τραγωδίας της οικογένειας Θεμιστοκλέους. Μαζί και του Αντρέα Κυριάκου, του έξη μηνών βρέφους, του Αντρέα όλων μας. Ας δώσουμε όλοι μαζικά το παρών μας, σαν συλλαλητήριο καταδίκης του εγκλήματος της Τουρκίας. Το χρωστάμε στον Αντρέα που έφυγε τόσο άδικα, αλλά και στο κάθε παιδί μας, και στα παιδιά που θ’άρθουν.

Πέτρος Ασσιώτης
Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Αμμοχώστου
Και της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών.