Μνημόνιο συνεργασίας για τα αρχαία στο Ελληνικό

Να επιταχύνει την υπόθεση με τις αρχαιολογικές έρευνες και τον χαρακτηρισμό της έκτασης στο Ελληνικό επιχειρεί η κυβέρνηση. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) την Παρασκευή, εγκρίθηκε «γενικό μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της «Ελληνικό ΑΕ». Η τελευταία είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά και πρόκειται να εξαγοραστεί από το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Η διοίκηση της «Ελληνικό ΑΕ» έχει αναλάβει να κλείσει δεκάδες εκκρεμότητες που ξεκινούν από τη μεταφορά του αμαξοστασίου της Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και φτάνουν μέχρι τη δικαστική έξωση αρκετών χρηστών.

Στο μνημόνιο που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ την Παρασκευή περιγράφεται με λεπτομέρεια ο προγραμματισμός της αρχαιολογικής έρευνας, η έκταση και η διάρκεια της αρχαιολογικής έρευνας, η αποτύπωση – φωτογράφηση ευρημάτων, ο τρόπος αποθήκευσης, συντήρησης και τεκμηρίωσης κινητών ευρημάτων, το προσωπικό που θα ασχοληθεί, η υλικοτεχνική υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί και τα μέτρα προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Οσοι παρακολουθούν το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού συνδέουν την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ με τη γνωστή πρόταση για την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η πρόταση δεν έχει μέχρι σήμερα εισαχθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Με το μνημόνιο συναντίληψης που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τυχόν καθυστερήσεις από τυχόν απόφαση του ΚΑΣ.

Ταυτόχρονα κατατέθηκε και η ένσταση στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά με την οποία χαρακτηρίζονταν ως δασική έκταση 37 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου. Οι δύο πρωτοβουλίες συμβαδίζουν με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση «παρέλαβε χάος» στο Ελληνικό και πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λυθεί η εκκρεμότητες, με βάση τη νομοθεσία την οποία «δεν πρέπει να παρακάμπτουμε». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως «μέσα στο τρέχον έτος θα έχουμε ολοκληρώσει δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες με βάση την ελληνική νομοθεσία. Ορισμένα πράγματι ίσως δεν πρέπει κάποιος να τα υπερβαίνει. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται».