Μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ CIPA και ιρλανδικού IDA

Οι δύο οργανισμοί αναλαμβάνουν δράση για δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, συχνή ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και πρακτικών μεταξύ Κύπρου-Ιρλανδίας

Με την πρόθεση να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας προς όφελος των δύο χωρών, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και ο αντίστοιχος ιρλανδικός IDA υπέγραψαν, στις 19 Οκτωβρίου 2016, πενταετές Μνημόνιο Συναντίληψης.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία, εκπρόσωποι των δύο οργανισμών επισφράγισαν την επιθυμία τους για στενότερη συνεργασία με σκοπό την προώθηση ξένων και εγχώριων επενδύσεων στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν από κοινού

1.Την ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με το επενδυτικό περιβάλλον και τις επενδυτικές ευκαιρίες, με σκοπό την προώθηση επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών και την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών που αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων γενικότερα

2. Την ενθάρρυνση ενδιαφερόμενων τοπικών εταιρειών για εγκαθίδρυση ή επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην κάθε χώρα

3. Την από κοινού δημιουργία ευκαιριών για επενδύσεις στις δύο χώρες, σε όλους τους τομείς της οικονομία

4. Τη διοργάνωση επενδυτικών σεμιναρίων, συναντήσεων και εργαστηρίων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με στόχο την περαιτέρω προώθηση επενδύσεων και την πληροφόρηση και επιμόρφωση των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην κάθε χώρα για επενδυτικές ευκαιρίες και άλλα σχετικά θέματα

5.Την απόσπαση λειτουργών των δύο οργανισμών σε Ιρλανδία και Κύπρο

6.Καταγραφή τρόπων και μέσων εξουδετέρωσης εμποδίων που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη κοινών επενδύσεων και παροχή συμβουλών στην κάθε κυβέρνηση για τρόπους αποφυγής ενδεχόμενων αδιεξόδων.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Θωμάς Καζάκος, εκπρόσωπος του CIPA και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, σχολίασε: «Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, η Ιρλανδία έχει επανέλθει σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης, επιδεικνύοντας αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την ελκυστικότητά της ως επενδυτικό κέντρο. Η Ιρλανδία παρουσιάζει εντυπωσιακές επιδόσεις στη διαμόρφωση και ενδυνάμωση των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων, γεγονός που έχει δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να προσελκύει ξένες επενδύσεις και να συμβάλλει στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέσα από τη συμφωνία αυτή, ο CIPA στόχο έχει να ανταλλάξει πρακτικές με τον αντίστοιχο ιρλανδικό οργανισμό και να αξιοποιήσει τις εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσία του ούτως ώστε να μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Κύπρου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρά την πρόοδο που και η Κύπρος έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια σε θέματα οικονομίας, είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής μας. Για να επιτευχθεί μεγαλύτερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, η Κύπρος χρειάζεται να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια με τον ίδιο ρυθμό και ζήλο που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα. Ως προς αυτό, ο CIPA διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Πολιτεία και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και των συνολικών υπηρεσιών που παρέχονται στους επενδυτές».