ΜΚΟ στα δίκτυα της εισαγγελίας για απάτη κατά του δημοσίου

Σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Κύκλος της Πάτμου” η οποία βρέθηκε να διαθέτει 4,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα του Λονδίνου ποσό το οποίο δεν είχε δηλωθεί.

Οι εκτεταμένες έρευνες του ΣΔΟΕ που ακολούθησαν εντόπισαν «βουνό» ατασθαλιών σε βάρος 10 μελών της Οργάνωσης για κακή διαχείριση κονδυλίων. Επιπλέον οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν αφορούν, απάτη σε βάρος του δημοσίου κατ´ εξακολούθηση και από κοινού σε βαθμό κακουργήματος, απάτη κατ´ επάγγελμα, από κοινού και κατ´ εξακολούθηση σε βάρος ιδιωτών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και στρέφεται κατά αυτών των μελών που διατέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της την περίοδο 2000-2010.

Η έρευνα εντόπισε ατασθαλίες στη διαχείριση των οικονομικών της οργάνωσης και συγκεκριμένα στην διάθεση κονδυλίων που εισέπραττε είτε ως κρατικές επιχορηγήσεις, είτε ως χορηγίες ιδιωτών.

Όπως αναφέρει το “Βήμα της Κυριακής”, η ΜΚΟ ξόδεψε 600.000 ευρώ για να ναυλώσει παγοθραυστικό και να φιλοξενήσει δεκάδες καλεσμένους σε συμπόσιο στο Βόρειο Πόλο με καλεσμένους, ανώτατους κληρικούς από διάφορες χώρες του κόσμου, ακόμη και τον πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, και τον πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Κι όλα αυτά με κρατική επιχορήγηση από το υπουργείο Εξωτερικών με τομποσό του 1.190.000 ευρώ, τον ΟΠΑΠ με 1,2 εκατ. Ευρώ, τη Βουλή με  300.000 ευρώ και το υπουργείο Πολισμού με 60.000 ευρώ.

Εκτός από τα πολυτελή περιπετειώδη ταξίδια ανά την υφήλιο μέλος της Οργάνωσης φέρεται να αγόρασε και ακίνητο στο Χορευτό Πηλίου μέσω off shore εταιρείας, για τις χειμερινές διακοπές, εκτός από τη μαγευτική Πάτμο.