Μιλώντας σε μια έφηβη με ανησυχίες για την αυτοεικόνα της

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας

Βλέπω το σώμα μου στον καθρέφτη και νομίζω ότι έχω παραπάνω βάρος. Οι γονείς και οι φίλοι μου λένε ότι είμαι αδύνατη και πρέπει να πάρω κιλά. Πρέπει να ανησυχώ;

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας σε απασχολεί αρκετά η εξωτερική σου εμφάνιση και η εικόνα του σώματός σου.

Οι περισσότεροι έφηβοι δίνουν μεγάλη αξία στο πώς είναι το σώμα τους και στο πώς το βλέπουν οι άλλοι. Μάλιστα, το πώς εμείς βλέπουμε το σώμα μας και τον εαυτό μας διαφέρει από αυτό που βλέπουν οι γύρω μας. Αυτό έχει να κάνει με τις προσδοκίες μας για το σώμα μας και τον εαυτό μας, την αποδοχή ή μη αποδοχή που εμείς οι ίδιοι βιώνουμε για εμάς, την αυτοεκτίμησή μας δηλαδή, και τα κριτήρια ή πρότυπα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει ή έχουμε υιοθετήσει μεγαλώνοντας.

Όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι το πώς αισθανόμαστε εμείς οι ίδιοι για εμάς βλέποντάς μας στον καθρέφτη. Αν παρατηρήσεις ότι αυτό που αισθάνεσαι, τα πιστεύω σου για εσένα τον ίδιο, είναι διαφορετικά από αυτά που παρατηρεί και λέει ο περίγυρός σου, αρχικά χρειάζεται να εξετάσεις αν οι προσδοκίες σου είναι ρεαλιστικές για την εξωτερική μας εμφάνιση. Συχνά επηρεάζεσαι, ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία, από τα πρότυπα που προβάλλονται από τα περιοδικά, την τηλεόραση και από το γενικότερο βομβαρδισμό ερεθισμάτων από τα ΜΜΕ.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτείς σε τακτικές και έναν τρόπο ζωής που καταλήγουν συνήθως σε εξαντλητικές δίαιτες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική υγεία, αφού δεν απομένει ενέργεια να απολαύσεις και να χαρείς άλλα πράγματα και δραστηριότητες που έχεις ανάγκη τη δεδομένη χρονική περίοδο της ζωής σου, όπως οι φιλίες και τα φλερτ.

Τότε, χρειάζεται να λάβεις ιατρική και ψυχολογική βοήθεια, για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τη δυσκολία αυτή.

Πριν όμως φτάσεις σε αυτό το σημείο, σκέψου ότι όσο περισσότερο αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι εξωτερικά, καταβάλλοντας παράλληλα την κάθε δυνατή προσπάθεια για μια υγιή και όλο ζωντάνια καθημερινότητα, τόσο περισσότερο ακτινοβολούμε αυτοπεποίθηση και ομορφιά στους γύρω μας.

Γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικός και όμορφος με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Παρατηρήστε έναν κήπο! Είναι όμορφος γιατί κάθε λουλούδι είναι διαφορετικό.

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. (paidi-efivos.gr)