Μη κατοικήσιμα 1.400 σπίτια στην Κεφαλονιά

Περίπου τα μισά από τα 3000 σπίτια που ελέγχθησαν στην Κεφαλονιά από τα κλιμάκια του ΤΕΕ κρίθηκαν ακατάλληλα και μη κατοικήσιμα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης Σταύρος Τραυλός από τον μέχρι στιγμής έλεγχο προκύπτει ότι 1400 σπίτι είναι ακατάλληλα.

Επίσης, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση δύο σχολείων του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, αλλά και του Πετρίτσιου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία αναμένεται να στεγαστούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε οικόπεδα του Δημοσίου. Εξάλλου, καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του υπουργείου Υποδομών, κάνουν αυτοψίες σε κτήρια.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο αριθμό κρεβατιών προσέφερε στις Ένοπλες Δυνάμεις ο όμιλος Φουρλή για την κάλυψη αναγκών των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς. Τα πρώτα 140 κρεβάτια με τα στρώματα τους μεταφέρονται ήδη με νταλίκα του στρατού και αναμένονται στο νησί με το πλοίο της γραμμής τις βραδινές ώρες.

Στο Ληξούρι παραμένουν σε ετοιμότητα διασώστες του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού, άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών, καθώς και κλιμάκια πολλών εθελοντικών οργανώσεων. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει το Ληξούρι με το Αργοστόλι και τα χωριά, οι ζημιές είναι εκτεταμένες.

Οι δρόμοι που είχαν κλείσει από βράχους δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία, όμως λόγω των μετασεισμών και των νέων κατολισθήσεων που είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή.