Επεισόδια για το Ίντερνετ στην πλατεία Ταξίμ

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν εναντίον των νέων ελέγχων στο Ίντερνετ και αστυνομίας.

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από το Ίντερνέτ μου».

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν την είσοδο του πλήθους στην πλατεία και χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού για να το απωθήσουν προς τη μεγάλη πεζοδρομημένη λεωφόρο Ιστικλάλ, ενώ οι διαδηλωτές έριχναν πυροτεχνήματα προς τους αστυνομικούς. Αφορμή της διαδήλωσης ήταν απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου που θα επιτρέπει στις αρχές να μπλοκάρουν ιστοσελίδες.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως τα σχέδια αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην κυβερνητική αρχή που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες (TIB) να μπλοκάρει, χωρίς την παραμικρή απόφαση της δικαιοσύνης, οποιονδήποτε ιστότοπο στο Ίντερνετ περιέχει πληροφορίες που «προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή» ή θεωρείται πως συνιστούν διακριτική μεταχείριση ή πως είναι προσβλητικές.