Μητρώο με στοιχεία εταιρειών για καταπολέμηση του ξεπλύματος και της φοροδιαφυγής

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ότι θα δώσει πρόσβαση στους πολίτες σε μια βάση δεδομένων με στοιχεία για την κυριότητα εταιρειών, που έχει σχεδιαστεί για να εκθέσει δίκτυα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο αναβαθμίζει τις προσπάθειες του Ντέιβιντ Κάμερον να ανεβάσει τα θέματα του ξεπλύματος και της φοροδιαφυγής στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, τα οποία συζητήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής της στην Ομάδα των 8 πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου.

Το εν λόγω μητρώο πάει ένα βήμα πέρα από την υφιστάμενη διαδικασία της καταγραφής των εταιρειών και των μετόχων, ξεκαθαρίζοντας αδιαφανείς ιδιοκτησιακές δομές, με σκοπό να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές στον εντοπισμό όσων χρησιμοποιούν χαμηλά φορολογικά καθεστώτα στο εξωτερικό για να μειώσουν παράνομα τους φορολογικούς τους λογαριασμούς.

Δημοσιοποιώντας τα δεδομένα – απόφαση η οποία λήφθηκε μετά από διαβούλευση με επιχειρήσεις και ομάδες πίεσης τους τελευταίους μήνες – η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε εταιρείες και άτομα που προσπαθούν να αποκρύψουν πλούτο και κέρδη.

«Για πολύ καιρό, μια μειοψηφία έχει διατηρήσει κρυφές τις επιχειρηματικές της συναλλαγές πίσω από ένα πολύπλοκο δίκτυο εικονικών εταιρειών, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει παράνομες πρακτικές», αναμένεται να αναφέρει σε σημερινή διάσκεψη στο Λονδίνο ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Είναι καλύτερο για εμάς να έχουμε ένα ανοικτό σύστημα στο οποίο όλοι θα έχουν πρόσβαση – όσα περισσότερα μάτια βλέπουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο ακριβείς θα είναι».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα καλέσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.