Ανακάλυψαν πλανήτη από λάβα «ταυτόσημο» με τη Γη

Έναν πλανήτη σχεδόν ταυτόσημο με τη Γη, ανακάλυψαν δυο ανεξάρτητες ομάδες αστρονόμων.

Ο πλανήτης, που ονομάζεται Kepler-78b, έχει διάμετρο 14.800 χλμ, περίπου 1,2 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, και συνολική μάζα 1,7 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.

Ο Kepler-78b απέχει 400 έτη φωτός από τη Γη και έχει πυκνότητα 5,3 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, ελαφρώς χαμηλότερη από την πυκνότητα της Γης που είναι 5,5 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό.

Οι ομοιότητες του εξωπλανήτη με τη Γη δεν περιορίζονται στο μέγεθος και τη μάζα αφού ο Kepler-78b έχει παρόμοια σύσταση με τη Γη και αποτελείται κυρίως από πετρώματα και σίδηρο.

Ωστόσο ο Kepler-78b περιστρέφεται γύρω από το άστρο του κάθε 8,5 ώρες, ενώ η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε 365 ημέρες.

Εκτός αυτού η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εξωπλανήτη είναι 2.000 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τις θερμοκρασίες που καταγράφονται στη Γη τις πιο καυτές ημέρες, γεγονός που καθιστά τον Kepler-78b τον πλανήτη της λάβας.

«Είναι παρόμοιος με τη Γη σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τη μάζα, ωστόσο διαφέρει σημαντικά από την άποψη ότι είναι τουλάχιστον 2.000 βαθμούς Κελσίου θερμότερος», δήλωσε ο Δρ. Josh Winn, καθηγητής φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

«Σίγουρα δεν είναι ένας κατοικήσιμος πλανήτης», δήλωσε ο Δρ. Francesco Pepe, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Γενεύης και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Το μέλλον του Kepler-78b διαγράφεται δυσοίωνο αφού, σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο ήλιος του θα συνεχίσει να τον σέρνει όλο και πιο κοντά του με αποτέλεσμα ο πλανήτης να διαλυθεί και να εξαφανιστεί.