Μητρώο γεωργών «βρέξει χιονίσει»

Ψηφίστηκε πριν ένα μήνα τελικά και έγινε νόμος, το περιβόητο ΜΗΤΡΩΟ ΓΕΩΡΓΩΝ. Πέρασαν και οι σχετικοί κανονισμοί και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για άσκηση στοχευόμενης γεωργικής πολιτικής.

Δυστυχώς όμως δημιουργήθηκε ένα εργαλείο, από τη οριακή πλειοψηφία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, το οποίο απέκλεισε μεγάλες ομάδες γεωργών ιδιαίτερα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
Αγροτικές κοινότητες όπως. Κακοπετριά, Παλαιχώρι, Άλωνα, Πλατανιστάσα, Κυπερούντα, Αγρός, Πολύστυπος, Ευρύχου, Πεδουλάς, Λιμνάτης, Κάμπος, Τσακίστρα, Δύμες, Τριμίκλινη, Λυθροδόντας κλπ, είναι εκτός, αφού η μεγάλη μερίδα των γεωργών σε αυτές τις περιοχές δεν πληρούν το ελάχιστο όριο του ότι θα πρέπει το 30% των εισοδημάτων τους να προέρχονται από γεωργική δραστηριότητα.

Είχα προειδοποιήσει, στην κοινοβουλευτική επιτροπή γεωργίας, αλλά και με τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στην ολομέλεια της Βουλής από το κ. Συλλούρη και δεν πέρασαν, ότι το νομοσχέδιο θα αποκλείσει, από κάθε ενισχυτικό πρόγραμμα ή καλύτερα δεν θα αποτελέσει μέρος της στόχευσης του κράτους. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει αποκλεισμός μεγάλου όγκου προϊόντων (κεράσια, μήλα, αχλάδια, φουντούκια, αμύγδαλα, ελιές) αλλά και μεγάλες γεωργικές εκτάσεις από τη στοχευόμενη πολιτική του κράτους και τα αναμενόμενα οφέλη οικονομικά και άλλα.

Το πλήγμα είναι καίριο και ίσως το καθοριστικότερο κατά της παραγωγής των πιο πάνω προϊόντων με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η εγκατάλειψη και ερήμωση μεγάλων εκτάσεων.

Το κυριότερο πλήγμα θα είναι κοινωνικό αφού όσοι ασχολούνταν με την γεωργία σε ποσοστό κάτω του 30%, μέχρι σήμερα είχαν έστω μια υποτυπώδες στήριξη από το κράτος, με αποτέλεσμα να ενισχύουν κάπως το οικογενειακό τους εισόδημα.

Με τον αποκλεισμό τους από την εγγραφή τους στο Μητρώο θα είναι πλέον εκτός της στόχευσης, η οποία μείωνε ουσιαστικά το κόστος παραγωγής, άρα δεν θα είναι συμφέρουσα η ενασχόληση τους με τη γεωργία.

Είναι λυπηρό, που βλέπουμε για πολλοστή φορά τη κυβέρνηση αυτού του τόπου, να στρέφεται ενάντια στην ύπαιθρο και στους κατοίκους της. Οι «βρέξει χιονίσει» ευνοούμενοι, για πολλοστή φορά τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση…. Και το κράτος σφυρίζει αδιάφορα.

Λάμπρος Αχιλλέως 
Γενικός Γραμματέας ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ
Υποψήφιος Βουλευτής
Λευκωσίας με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ