Μηνύματα ενότητας και ομοθυμίας έστειλε ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,έστειλε σήμερα μηνύματα ενότητας, ομοθυμίας, συναίνεσης όπως αυτά που εκπέμπει η στάση ζωής του αγωνιστή Χαρίλαου Ξενοφώντος, και που είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα, ανέφερε τώρα  που η πατρίδα μας βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή περίοδο και βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Χαρίλαου Ξενοφώντος στην Μεσόγη,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “ στον αγώνα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και ομόθυμοι, χωρίς πολιτικές αποχρώσεις, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς και ιδεολογικά ιδιώματα”.

Θέλω να πιστεύω συνέχισε, “ πως αυτό είναι που ισχύει, γιατί μας ενώνει όλους ο αντικατοχικός αγώνας. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού”, προσθέτοντας πως “όλοι έχουμε κοινό μας στόχο μια βιώσιμη λύση που θα οδηγεί σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και του κυπριακού λαού”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αποτελεί χρέος και οφειλή μας προς όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά και προς τις μέλλουσες γενεές ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.

Έκανε επίσης σαφές, πως αυτά , δεν τα αναφέρει με κριτική διάθεση και πως δεν θα ήθελε να εκληφθούν ως κριτική προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

Τα αναφέρω σημείωσε “για σκοπούς προβληματισμού γιατί είναι επιτέλους η ώρα, να αποτιμήσουμε με αντικειμενικότητα το παρελθόν και ενωμένοι να κοιτάξουμε το μέλλον, να προχωρήσουμε μπροστά, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας”.

Επανέλαβε ακόμη, πως αν θέλουμε να τιμούμε τους ήρωες μας θα πρέπει έμπρακτα να το αποδεικνύουμε μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες.

Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσε τους πάντες πως δεν θα κουραστεί να εργάζεται και να τονίζει την επιθυμία μας το συντομότερο – όπως είπε- να εξευρεθεί λύση, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και δεν θα παραγνωρίζει ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Γιατί σημείωσε “ είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία αλλά και τη γεωγραφία να είμαστε συγκάτοικοι και αυτή την πραγματικότητα και αυτή τη συγκυρία δεν την αρνούμαστε”, προσθέτοντας ωστόσο, “ πως αυτή η πραγματικότητα δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε μια λύση που δεν θα διασφαλίζει την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του”.

Μια λύση – όπως είπε- που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις, θα αποκαθιστά τα αναγνωρισμένα κυριαρχικά δικαιώματά της στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ξαναενώσει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως αποτελεί χρέος μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο.

Μια πατρίδα στην οποία συνέχισε, “ να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας”.

“Αυτό το χρέος, προς την πατρίδα, τους ήρωες μας και τους αγωνιστές της ελευθερίας, όπως ο Χαρίλαος Ξενοφώντος που σήμερα τιμούμε, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο”, κατέληξε.