Μηνύματα για το Κυπριακό από τον πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας  σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Ραδιόφωνο του Λονδίνου δήλωσε την ανάγκη καλής προετοιμασίας πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα επεξηγήσει κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στο Λονδίνο καθοδόν προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παροικία, την οποία διοργανώνει στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη συνέντευξή του στον LGR, ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να προσέλθει σε διάλογο αν δεν αισθάνεται ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που να δίνουν την ελπίδα πως θα γίνει μια νέα αρχή με προοπτικές.

“Η θέλησή μας για καλή προετοιμασία καταδεικνύει τη βούλησή μας να δουλέψουμε ώστε με αποτελεσματικότητα να φτάσουμε στον ποθητό στόχο της λύσης του Κυπριακού, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη λειτουργικότητα του κράτους”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό και από πλευράς ΗΠΑ και από τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά και από τη Γερμανία.

Στη Νέα Υόρκη, όπως είπε, θα επεξηγήσει ότι χρειάζεται μία καλή προετοιμασία και μια νέα δυναμική για να μην επαναληφθεί ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν, δηλαδή συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών.

Κληθείς να αναφερθεί στο ζήτημα που έχει προκύψει με το Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο ΠτΔ απάντησε ότι εμμένει στη βασική αρχή του να μην ασχολείται με εσωτερικά ζητήματα όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Όπως είπε, το θέμα θα εξεταστεί όταν επιστρέψει στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη.