Μηνύματα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας από την Άστον

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάθριν Άστον προέτρεψε σήμερα την τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκά πρότυπα δημοκρατίας, προσθέτοντας πως η αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού στις διαδηλώσεις θα έπρεπε να ήταν η “διαβούλευση και όχι ο ανταγωνισμός”.

Στην πρώτη της δημόσια δήλωση για τις ταραχές στην Τουρκία και με αφορμή την καταστολή των διαδηλωτών από την τουρκική Αστυνομία, η κ. Άστον είπε ότι “πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την Τουρκία. Πρόκειται για μια ευκαιρία για αυτήν να ανανεώσει την δέσμευσή της στις ευρωπαϊκές αξίες”, προσθέτοντας πως η ίδια είναι πεπεισμένη πως η Τουρκία μπορεί να εκπληρώσει αυτή την πρόκληση.

Υπενθυμίζοντας πως το Συμβούλιο της ΕΕ θα αποφασίσει αυτό τον μήνα για το άνοιγμα ενός διαπραγματευτικού κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της χώρας ύστερα από αρκετά χρόνια, η κ. Άστον σημείωσε πως “η Τουρκία ως υποψήφια χώρα χρειάζεται να ελπίζει στις υψηλότερες δημοκρατικές πρακτικές”.

Η κ. Άστον έσπευσε να διευκρινίσει ότι “αυτή δεν είναι η στιγμή για απεμπλοκή από την Τουρκία αλλά η πιο στενή συμμετοχή και για την Τουρκία η πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ”.