Μηδενική ανοχή σε ότι αφορά τη διαφθορά και τη κατάχρηση εξουσίας διαβεβαίωσε ο Αρχηγός

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι τα γεγονότα που έχουν συμβεί στη Λεμεσό προχθές το βράδυ εξάντλησαν τα όρια υπομονής της Κυβέρνησης. 

«Η εφαρμογή του νόμου και της τάξης και η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι ζητήματα για τα οποία εγώ προσωπικά, αλλά και η Κυβέρνηση δεν θα επιδείξουμε καμιά ανοχή», σημείωσε.

Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον κ. Χρυσοστόμου, είπε ότι αναλαμβάνει σήμερα το τιμητικό αξίωμα του Αρχηγού της Αστυνομίας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται ο διορισμός μιλούν από μόνες τους για τις προκλήσεις που καλείτε να αντιμετωπίσει.

«Υπογράφοντας σήμερα την πράξη διορισμού σας, θεωρώ ότι ταυτόχρονα έχουμε προσυπογράψει και ένα συμβόλαιο με το λαό που μας παρακολουθεί και θα αποτελεί τον καθοδηγητή σας στην άσκηση των καθηκόντων σας, να περιφρουρήσετε τη δημοκρατία, να είστε ακούραστος στην πάταξη της διαφθοράς, να είστε αμείλικτος στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, να είστε αποτελεσματικός και βεβαίως το Σώμα ολόκληρο, στην εξάλειψη των κυκλωμάτων, να είστε ανεπηρέαστος – και το τονίζω – από τις όποιες πολιτικές επιρροές, να είστε σωστός και δίκαιος στις αποφάσεις σας», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στη συνέχεια ότι η χώρα μας βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η κοινωνία απαιτεί την τιμωρία των ενόχων. «Όμως για να αποδοθεί δικαιοσύνη πρέπει να προηγηθούν έρευνες και να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις. Κανένα δικαστήριο δεν θα αρνηθεί να αποδώσει δικαιοσύνη αν οι ανακριτικές Αρχές θέσουν ενώπιον τους μια τεκμηριωμένη υπόθεση. Συνεπώς, ο ρόλος των διωκτικών Αρχών είναι ζωτικής σημασίας στις υποθέσεις αυτές και σας παροτρύνω να τους δώσετε τη δέουσα σημασία», πρόσθεσε.

Είπε κατόπιν ότι αναγνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αστυνομικό Σώμα, και ότι στις τάξεις της Αστυνομίας υπάρχουν πολύ αξιόλογα στελέχη, αλλά, δυστυχώς, και ένας περιορισμένος αριθμός διεφθαρμένων. «Είναι δική σας ευθύνη να εντοπίσετε και να αξιοποιήσετε τους καλύτερους, ανεξαρτήτως ιδεολογικού ή πολιτικού στίγματος ή ταυτότητας. Το έγκλημα δεν διώκεται από συγκεκριμένες παρατάξεις. Διώκεται από την Πολιτεία και την Πολιτεία την υπηρετούν καταξιωμένοι αξιωματικοί ή αστυνομικοί. Την ίδια ώρα η κρίση του λαού θα αποφασίσει αν ορθώς πράττετε τα καθήκοντα σας αν πατάξετε τη διαφθορά», είπε και κάλεσε τον νέο Αρχηγό να είναι αμείλικτος για όσους παρουσιάζουν έστω και την παραμικρή υποψία για διαπλοκές. «Μόνο έτσι διώκεται το έγκλημα και ιδιαίτερα (έτσι διώκονται) όσοι έχουν σχέση με τη δίωξη του εγκλήματος της νύκτας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση του Αστυνομικού Σώματος δεν μπορεί να περιμένει και πως σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Επίτροπο Μεταρρύθμισης καλείται μαζί με τους συνεργάτες του το συντομότερο δυνατόν να καταρτίσει ένα πρόγραμμα δράσης για την αναδιάρθρωση του Αστυνομικού Σώματος.

«Οι προσδοκίες που έχω από εσάς είναι πολύ μεγάλες. Τα προσόντα σας, η ακαδημαϊκή σας κατάρτιση, οι εμπειρίες σας στα διάφορα τμήματα της Αστυνομίας που υπηρετήσατε και τα ερεθίσματα από τη συμμετοχή σας στους διεθνείς οργανισμούς όπου εκπροσωπήσατε επάξια την Κύπρο, μου επιτρέπουν να είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρετε», είπε και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοστόμου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το διορισμό του στη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας, τον διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση της τεράστιας ευθύνης που αναλαμβάνει και ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων μου για να φανεί αντάξιος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης του Προέδρου.

«Αναλαμβάνω τη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας κατά την οποία το εργασιακό περιβάλλον της Αστυνομίας μεταβάλλεται και εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια της μικρής μας πατρίδας. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η ταυτόχρονη ανάπτυξη νέων μορφών εγκλήματος, η πολυπολιτισμικότητα της σημερινής κοινωνίας και οι επιδράσεις από την οικονομική κρίση έχουν δημιουργήσει αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες από την Αστυνομία», είπε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ως ένας από βασικούς συντελεστές ενός κράτους δημοκρατικού και ευνομούμενου η Αστυνομία, ως οργανισμός, αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις ως προς την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της. «Είναι για αυτό το λόγο κ. Πρόεδρε που οφείλουμε ως Αστυνομία άμεσα να αφουγκραστούμε το νέο αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον και να υιοθετήσουμε βασικές αρχές διοίκησης, διεύθυνσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εποπτείας ενός ευέλικτου, παραγωγικού, ανθρωποκεντρικού οργανισμού», πρόσθεσε.

Ο νέος Αρχηγός είπε πως προς επίτευξη των πιο πάνω και πρωτίστως με απώτερο σκοπό την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας στον πολίτη «θα έχουμε ως πυξίδα προορισμού την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησής σας σε ό,τι αφορά τον τομέα πολιτική για την ασφάλεια. Ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχει ως προμετωπίδα τη νέα προσέγγιση αστυνόμευσης, της οποίας οι βασικές αρχές και συνιστώσες συνάδουν πλήρως με αυτές που αναφέρονται στη σύγχρονη βιβλιογραφία περί αστυνόμευσης, αλλά και στις πρακτικές και προσεγγίσεις κρατών που θεωρούνται πρότυπα στον τομέα της αστυνόμευσης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι με τη συμπαράσταση του Προέδρου και την υποστήριξη και αγαστή συνεργασία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης «θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες εκείνες τις καινοτομίες και αλλαγές που είναι επιβεβλημένες προς όφελος του κάθε πολίτη και της πατρίδας μας».

Τόνισε στη συνέχεια ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Αστυνομίας Κύπρου είναι το ανθρώπινο της δυναμικό και διαβεβαίωσε, τέλος, ότι θα εργαστεί για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αφοσίωση των μελών της Δύναμης στην Υπηρεσία.

«Παράλληλα, ωστόσο, σας διαβεβαιώνω ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και τη κατάχρηση εξουσίας», κατέληξε.