Με τη νέα κυβέρνηση οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων…

Για του χρόνου παραπέμπεται το θέμα των φθηνότερων φαρμάκων. Ένα θέμα που καίει λόγω και της δυσβάστακτης για ορισμένους πολίτες, οικονομικής κρίσης.Και αυτό παρά το γεγονός ότι  για πέντε και πλέον χρόνια δεν έγινε οποιαδήποτε προσέγγιση αναθεώρησης με νέα τιμολογιακή πολιτική, όπως ο νόμος ορίζει από το 2001 και δεν έχει υλοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση με βάση εκείνο το νόμο.

Από μήνα σε μήνα, τελικά η μείωση των τιμών θα ξεκινήσει (;) όπως όλα δείχνουν μετά τις προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2013, με τη νέα κυβέρνηση.

Η επίσημη αιτία για την καθυστέρηση έναρξης της νέας τιμολογιακής πολιτικής στα φάρμακα, είναι, όπως κατατέθηκε στη βουλή, είναι ότι η έκθεση της εταιρείας που είχε αναλάβει την επικαιροποίηση των φαρμάκων, είχε απόκλιση από τους πραγματικούς αριθμούς και τις τιμές των φαρμάκων. Το συμβόλαιο διακόπηκε και η επικαιροποίηση ανατέθηκε στο ίδιο το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στ Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Οι μειώσεις θα αφορούν στα φάρμακα με τιμή άνω των 50 ευρώ. Η μείωση θα είναι ανάλογη της τιμής. Δεν θα πειραχτούν τα λεγόμενα «φάρμακα του πάγκου», εκείνα δηλαδή που κοστίζουν 10 και 15 ευρώ.