Με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου οι ενέργειες Κασίνη

Οι ενέργειες του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη για το συμβόλαιο με την εταιρεία Noble Energy είναι ορθές, αποφάνθηκε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Ηταν σε γνώση των Υπουργών και του Υπουργικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι δεν υπάρχει καμία παρατήρηση σε σχέση με το επίπεδο της δουλειάς που έγινε από τη διαπραγματευτική ομάδα και τον κ. Κασίνη.

Η υπόθεση αφορά στη διαπραγμάτευση για το οικόπεδο 12 της ΑΟΖ και έφτασε στη Βουλή μετά σχετικές δηλώσεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, σχετικά με το ρόλο του κ. Κασίνη και τις σχέσεις του με τη Noble. Σχετική πρόταση είχαν κάνει οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης και Γιώργος Γεωργίου.

Αιχμές κατά του Άντρου Κυπριανού, άφησε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, δηλώνοντας ότι ένα πολιτικό πρόσωπο οφείλει να τεκμηριώνει τις δηλώσεις του. Ο κ. Κασίνης, πρόσθεσε, έχει ξεκαθαρίσει ότι ήταν πλήρως ενημερωμένος ο Υπουργός Εμπορίου ο οποίος και ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας… το συμβόλαιο της Noble είχε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου» .

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής είναι δύο, είπε ο  βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Το πρώτο ως προς το αρχικό συμβόλαιο με τη Noble, η Κυβέρνηση είχε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το συμβόλαιο που τότε υπογράφηκε με τη Noble ήταν το σωστό υπό τις περιστάσεις.

Όλα έγιναν όπως θα έπρεπε δήλωσε ο  βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης , προσθέτοντας πως «φαίνεται να υπάρχει ένα έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου του κ. Χριστόφια και του Αρχηγού του συμπολιτευόμενου κόμματος Άντρου Κυπριανού».

Ο κ. Κασίνης και οι συνεργάτες του είχαν ενεργήσει με βάση τις οδηγίες του Υπουργού Εμπορίου και ο Πρόεδρος ήταν πλήρως ενημερωμένος, δήλωσε ο  βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας

Ο ανεξάρτητος τέλος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι η Noble, μια εταιρεία με ζωή 100 ετών, υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία το πιο αυστηρό συμβόλαιο μέχρι σήμερα και αυτό λόγω του σπουδαίου τεχνοκράτη που ακούει στο όνομα Σόλων Κασίνης.