Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων – Πάνω απο 4 εκατ. η ζημία του Δημοσίου

Πάνω απο 3,3 εκατ. λίτρα λαθραίων καυσίμων είχε διακινήσει το τελευταίο διάστημα το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων που εξαρθρώθηκε χτες από την οικονομική αστυνομία στην Αττική, μετά απο έξι μήνες ερευνών.

Το οργανωμένο κύκλωμα αποκόμισε τεράστια κέρδη ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με ποσά που υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Με χρήση προηγμένης τεχνολογίας,“βιτρίνα” εταιρείες και συνεργαζόμενα πρατήρια,  έκδοση εικονικών τιμολογίων και παραστατικών, τα μέλη του κυκλώματος προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με το Αθηναικό πρακτορείο, ανάμεσα στα άλλα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν ήταν και η χρήση ειδικού λογισμικού προγράμματος -ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας που δεν άφηνε ορατά ίχνη ανίχνευσής του- το οποίο τους παρείχε τη δυνατότητα, με ένα κινητό τηλέφωνο από μικρή απόσταση, να παρεμβαίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εκροών καυσίμου από τις αντλίες συνεργαζόμενων πρατηρίων.

Έτσι αλλοίωναν την ένδειξη παρεχόμενης ποσότητας καυσίμου και έδιναν στους πελάτες μικρότερη ποσότητα, που δεν αντιστοιχούσε στην αναγραφόμενη αξία, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό.

Οι τρεις διαφορετικές ομάδες,που αποτελούσαν το κύκλωμα δρούσαν ανεξάρτητα ή σε συνεργασία μεταξύ τους, με επικεφαλής τρία πρόσωπα που είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για λαθρεμπορία καυσίμων.

Δέκα άτομα έχουν συλληφθεί και οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ κατηγορούνται άλλα τέσσερα άτομα, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στην αστυνομία.

“Οι συλληφθέντες είναι πρόεδροι, διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή υπάλληλοι εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Σε μία περίπτωση, ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ σε άλλη περίπτωση ένας συλληφθείς εμφανίζεται παράλληλα και ως «κρυφός-υποκρυπτόμενος» εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων”τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ.
Χρήστος Μανούρας