Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμφωνία για αναδιάρθρωση των Κ.Α.

Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η συμφωνία για αναδιάρθρωση των Κυπριακών Αερογραμμών η οποία επιτεύχθηκε στις 12 Απριλίου μεταξύ της Κυβέρνησης και των συντεχνιών της εταιρείας.

Η συμφωνία τέθηκε ενώπιον Γενικής Συνέλευσης του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών, που κάλεσαν οι συντεχνίες ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, για να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία, η οποία προνοεί, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση 490 υπαλλήλων, τη μείωση μισθών και τη μείωση του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών, στα έξι αεροσκάφη συν ένα εφεδρικό.

Με την έγκριση της συμφωνίας δόθηκε στους εργαζόμενους χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας, για να δηλώσουν ποιοι θέλουν να αποχωρήσουν εθελοντικά από την εταιρεία, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι αναγκαστικές απολύσεις.

Ωστόσο, η αποχώρηση των 490 εργαζομένων θα γίνει σε δύο στάδια, καθώς υπάρχει πρόνοια στη συμφωνία όπως διατηρηθούν τα πληρώματα δύο επιπλέον αεροσκαφών, μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, πέρα των έξι αεροσκαφών που θα διατηρηθούν τελικά στο στόλο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Νωρίτερα, πριν από τη ψήφιση της συμφωνίας, το συνδικαλιστικό κίνημα απηύθυνε δραματική έκκληση στους εργαζομένους των ΚΑ όπως υπερψηφίσουν την πρόταση της Κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μονόδρομο.

Οι συντεχνίες επεσήμαναν στο προσωπικό της εταιρείας ότι «η μη έγκριση της συμφωνίας σημαίνει το οριστικό κλείσιμο της».

«Είναι μονόδρομος η έγκριση αυτής της συμφωνίας. Η μη έγκριση της πρότασης σημαίνει κλείσιμο της εταιρείας. Επιμένουμε ότι δεν υπάρχει άλλη οδός», είπε στους εργαζόμενους ο ΓΓ της ΣΥΝΥΚΑ – ΣΕΚ Αντρέας Πιερίδης, προτρέποντας τους εργαζομένους να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για το καλό το δικό τους και του τόπου.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Πιερίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως «ανοίγεται ο δρόμος για πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα ο δρόμος για την επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών».
Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα πως την εβδομάδα που ακολουθεί θα επιδειχθεί ενδιαφέρον για αποχώρηση από πλευράς των εργαζομένων. «Ευελπιστώ πως θα υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, ούτως ώστε ή δυνατόν να καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός και να μην χρειαστεί να γίνουν αναγκαστικές απολύσεις», είπε.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι επέδειξαν για ακόμα μια φορά την υπευθυνότητα που αρμόζει σε αυτούς, ωστόσο πρόσθεσε, αναμένουν και οι ίδιοι ότι θα επιδειχθεί το ίδιο ενδιαφέρον από την Κυβέρνηση και από την πολιτεία.

Όπως ανέφερε, «οι εργαζόμενοι φυσιολογικά εξέφρασαν την ανησυχία τους, συζητήσαμε μαζί τους το περιεχόμενο της συμφωνίας και για μια ακόμα φορά κλήθηκαν να εγκρίνουν μια οδυνηρή συμφωνία, με μοναδικό στόχο την επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών».

«Αναμένουν από το κράτος και την πολιτεία να στηρίξει τις Κυπριακές Αερογραμμές, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν, θα παραμείνουν με τη βεβαιότητα ότι η εταιρεία τους έχει προοπτικές», δήλωσε.