Με πρωτοβουλία του ΙΠΕ, Διεθνής οίκος στηρίζει τα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κύπρου

Μεταφορά ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πραγματική οικονομία

Στην προώθηση της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη μεταφοράς τεχνολογίας από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα του τόπου επενδύει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

Για τον σκοπό αυτό, το ΙΠΕ έχει προχωρήσει, μετά από Διαγωνισμό, στην επιλογή του συμβουλευτικού οίκου Isis Innovation του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με στόχο την δημιουργία εσωτερικών πολιτικών διαχείρισης διανοητικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε ακαδημαϊκού ή ερευνητικού οργανισμού στην Κύπρο. Ο Isis Innovation είναι ένας διεθνής οίκος αναγνωρισμένης αξίας, ο οποίος παρέχει υποστήριξη σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας και διαχείρισης διανοητικής ιδιοκτησίας.

Στο πλαίσιο του Μέτρου Στήριξης της Ανάπτυξης Εσωτερικών Πολιτικών Διαχείρισης Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) που ανακοίνωσε το ΙΠΕ, ο συμβουλευτικός οίκος θα αναπτύξει ένα κοινό βασικό έγγραφο, προσαρμοσμένο στο κυπριακό σύστημα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας για τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς και τα αντίστοιχα Πρότυπα Έγγραφα για Μεταφορά Τεχνολογίας (Technology Transfer Model Agreements) τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ακαδημαϊκούς ή ερευνητικούς οργανισμούς στην Κύπρο όταν συνάπτουν συμφωνίες με εταιρείες της Κύπρου ή του εξωτερικού.

Στις 7 Μαΐου 2014, ο συμβουλευτικός οίκος Isis Innovation και το ΙΠΕ διοργάνωσαν στην Κύπρο το εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Development of an Institutional IPR Policy and Adoption of an Institutional Process Governing Technology Transfer in Universities and Research Institutions», κατά τη διάρκεια του οποίου τα έμπειρα στελέχη του Isis Innovation πραγματοποίησαν μια πρώτη παρουσίαση της διαδικασίας καταρτισμού των πρότυπων εγγράφων.

Στην Εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον και ήταν: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Στην επόμενη φάση υλοποίησης του Μέτρου, τα στελέχη του Isis Innovation θα επισκεφθούν ξανά την Κύπρο, περί τα τέλη Μαΐου 2014, για να παρέχουν κατ’ίδίαν καθοδήγηση προς τους εκπροσώπους των πιο πάνω φορέων ως προς την τελική διαμόρφωση των συναφών εσωτερικών τους πολιτικών και διαδικασιών, σύμφωνα και με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε φορέα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των δραστηριοτήτων του ΙΠΕ για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα του τόπου και της μεταφοράς τεχνολογίας στην αγορά.

Φωτογραφίες:

Στιγμιότυπο από το εργαστήρι που παραχώρησε ο συμβουλευτικός οίκος Isis Innovation, με ομιλήτρια την Δρ Sarah Macnaughton και την κα Eva Baltar.

ATT41837

ATT42952