Με πρωτοβουλία της κινεζικής Fosun η Thomas Cook εξασφαλίζει πακέτο διάσωσης

Ο χρεωμένος ταξιδιωτικός γίγαντας Thomas Cook Group Plc εξασφάλισε τη στήριξη των πιστωτριών τραπεζών και των ομολογιούχων για ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, με πρωτοβουλία της κινεζικής Fosun Tourism Group.

Η Fosun θα προσφέρει στην εταιρεία «ένεση» ύψους 450 εκατομμυρίων λιρών (522 εκατομμύρια δολάρια), ενώ θα αποκτήσει τουλάχιστον το 75% του τμήματος τουριστών της Thomas Cook και το 25% των αερομεταφορέων της, δήλωσε την Τετάρτη η Thomas Cook. Οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι θα συνεισφέρουν το ίδιο ποσό και θα μετατρέψουν το υφιστάμενο χρέος τους στις υπόλοιπες μετοχές των δύο επιχειρήσεων.

Η σημαντική αυτή συμφωνία σχετικά με τους εμπορικούς όρους της διάσωσης, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, παρέχει ώθηση στην εταιρεία με έδρα το Λονδίνο καθώς προετοιμάζεται για την επόμενη χειμερινή περίοδο, όταν τα κέρδη των ταξιδιωτικών πρακτορείων παραδοσιακά συμπιέζονται.

Τα περιθώρια κέρδους της Thomas Cook έχουν συρρικνωθεί εν μέσω μίας υποτονικής ευρωπαϊκής αγοράς ταξιδιωτικών πακέτων, καθώς περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τις εγχώριες διακοπές μετά από τον διαδοχικό καύσωνα του καλοκαιριού. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit έχει επίσης ασκήσει πιέσεις στη ζήτηση, ενώ οι κρατήσεις ταξιδιωτικών πακέτων μειώθηκαν φέτος, οδηγώντας την εταιρεία να προβλέψει χαμηλότερο λειτουργικό κέρδος για το δεύτερο εξάμηνο.

Η συναλλαγή παραμένει έτοιμη για ολοκλήρωση στις αρχές Οκτωβρίου, με την επιφύλαξη των εγκρίσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανέφερε η εταιρεία.