Με ποιο δικαίωμα, κ. Αβέρωφ, απορρίπτετε την κυβερνητική θέση;

Του Αντώνη Τινή*

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι αναφορές σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να παρεμβάλει εμπόδια στο κυβερνητικό έργο. Είναι πλέον φανερό ότι επιλέγει ζητήματα χαμηλής πολιτικής για να προκαλεί εντάσεις και να γίνεται το επίκεντρο της πολιτικής προσπάθειας. Ένα από τα τελευταία θύματα της ατυχής αυτής παρέμβασής του είναι και η εκπαίδευση. Και εξηγούμαι.

Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση έκανε μια σειρά από ενέργειες ώστε να υπάρξουν προαγωγές χωρίς μισθολογικές αυξήσεις, προτείνοντας αριθμό θέσεων σε διάφορα Υπουργεία και υπηρεσίες που ήταν απαραίτητες. Περνώντας μέσα από νομικές και άλλες συμπληγάδες, η κυβέρνηση έφερε το περιβόητο νομοσχέδιο στην Βουλή. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι πλείστες συνδικαλιστικές οργανώσεις ήταν ενάντια στο νομοσχέδιο. Οι μόνες συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν αντέδρασαν στο νομοσχέδιο ήταν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Με θάρρος και παρρησία, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ αποδέκτηκαν την κυβερνητική θέση για προαγωγές χωρίς μισθολογικές αυξήσεις, έχοντας και τη θετική συμβολή του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο βεβαίως επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων μας.

Είναι, επομένως, κατανοητό ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και με τόλμη και παρρησία δεν αντιδράσαμε στο να γίνουν προαγωγές ΧΩΡΙΣ καμιά μισθολογική αύξηση, έστω κι αν γνωρίζουμε πως όσοι προαχθούν θα έχουν να επωμιστούν τεράστια οικονομικά βάρη γιατί θα κληθούν να στελεχώσουν σχολεία αρκετά μακριά από την έδρα τους (πληρώνοντας σεβαστά κονδύλια για την καθημερινή μετάβασή τους στα σχολεία). Αναλάβαμε, όμως, το κόστος. Και αυτό γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση των τεράστιων οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν και την ανάγκη για νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, παρόλο που το κόστος των προαγωγών θα είναι για το κράτος μας εξαιρετικά μηδαμινό, ιδιαίτερα δε αν αναλογιστούμε τις σπατάλες που γίνονταν με τα κρατικά κονδύλια εδώ και πολλά χρόνια και την αδυναμία των προηγούμενων κυβερνώντων στη διαχείριση του κράτους και της οικονομίας.

Κόντρα στο πνεύμα υπευθυνότητας που έχουμε επιδείξει εμείς οι εκπαιδευτικοί και τη θετική συμβολή της Κυβέρνησης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλεί ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ναι, δυστυχώς, αν υιοθετηθούν οι θέσεις Αβέρωφ (φαντάζομαι μαζί με τον Νικόλα, για τους δικούς του λόγους αυτός), το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία με εκατοντάδες κενές διευθυντικές θέσεις σε όλες τις βαθμίδες, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στελεχώσει έγκαιρα, σωστά και αποτελεσματικά όλα τα σχολεία.

Και όλα αυτά γιατί; Μήπως επειδή ο κ. Αβέρωφ επιθυμεί να βλέπει το κυβερνητικό έργο να κωλυσιεργεί δικαιώνοντας τις τελευταίες αναφορές στα Μ.Μ.Ε;;;

Εύχομαι να μην είναι έτσι και να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις για το καλό της εκπαίδευσης τη Δευτέρα. Συμφωνείς, κ. Αβέρωφ;

*ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αμμοχώστου