Με επιστολές και συναντήσεις στο εξωτερικό, “αντεπιτίθενται” οι Κύπριοι βουλευτές για το “ξέπλυμα χρήματος”

Κύπριοι βουλευτές, είχαν την ευκαιρία στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης της «Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας», να ενημερώσουν για τα μέτρα που έχει πάρει η Κύπρος κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Εξήγησαν ότι η Κύπρος έχει ψηφίσει και εφαρμόζει στο ακέραιο τους νόμους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και επεσήμαναν την ανάγκη οι Ευρωπαίοι εταίροι να επιδείξουν αλληλεγγύη και να στηρίξουν την Κύπρο, συμφωνώντας στην έγκριση δανειακής σύμβασης.

Στην αντιπροσωπεία των βουλευτών συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χρήστος Στυλιανίδης και ο  Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης,

Επιστολή, για το ίδιο θέμα απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου,  στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ομήρου κάνει λόγο για πλήρη συμμόρφωση της Κύπρου με τις διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και σημειώνει ότι οι επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων, που απορρέουν από την οικεία νομοθεσία, αξιολογήθηκαν ως υψηλού επιπέδου στις πιο πρόσφατες, αλλά και σε παλαιότερες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Για τον τραπεζικό τομέα ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι εποπτεύεται από την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα και, κατ’ επέκταση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπόκειται σε πολύ αυστηρές διαδικασίες για τον έλεγχο των κεφαλαίων που μεταφέρονται και των λογαριασμών που ανοίγονται.

Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι το χαμηλό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, όπως άλλωστε και αυτό της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθιστά τη χώρα φορολογικό παράδεισο, ο κ. Ομήρου επεξηγεί ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται από πολλούς διεθνείς ομίλους κατά την αναδιάρθρωσή τους, λόγω της σύναψης με άλλες χώρες συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας και του καθεστώτος ιθύνουσας εταιρίας, που είναι από τα πλέον διαδεδομένα, ενώ παρόμοια συστήματα, όπως σημειώνει, ισχύουν στη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και, πρόσφατα, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά στους επιχειρηματικούς δεσμούς της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Βουλής απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί δήθεν καταθέσεων από Ρώσους ολιγάρχες, διασαφηνίζοντας ότι τα χρήματα ανήκουν σε ρωσικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται μέσω Κύπρου.