Με δέσμευση 2 εκατ. εγκρίθηκε ο προυπολογισμός της ΑΛΚ

Ψηφίστηκε σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το 2014.

Παράλληλα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις υποστήριξαν τροπολογία του ΑΚΕΛ για δέσμευση κονδυλίου €2 εκ., που αφορά δαπάνη για καινούριες γερανογέφυρες.

Ο προϋπολογισμός, όπως κατατέθηκε, προβλέπει δαπάνες ύψους περίπου €61,5 εκ. και έσοδα ύψους €53,29 εκ.. Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τη λειτουργία των λιμανιών (€50.3 εκ. ) και από επενδύσεις και τόκους τραπεζών (€2.2 εκ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, οι προβλεπόμενες δαπάνες της Αρχής για το 2014 αφορούν τακτικές δαπάνες (€26.3 εκ.), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€34.69 εκ.) και απρόβλεπτες δαπάνες (€0,5 εκ.).

Ως εκ τούτου, προκύπτει τελικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ΑΛΚ για το 2014 ύψους €7.7 εκ., το οποίο θα καλυφθεί από τα χρηματικά αποθέματα της Αρχής, που ανέρχονται στα €100.6 εκ.

Ο τακτικός προϋπολογισμός της ΑΛΚ για φέτος ανέρχεται στα €26.31 εκ. περίπου και είναι μειωμένος κατά 23,1% σε σχέση με πέρσι το 2013. Την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός ανάπτυξης ανέρχεται στα €34.6 εκ. περίπου και είναι μειωμένος κατά 18,6%.

Παίρνοντας το λόγο για να εξηγήσει την τροπολογία του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι πρόκειται μία τροπολογία δέσμευσης σε σχέση με δαπάνη 2 εκ. ευρώ που αφορά καινούριες γερανογέφυρες στο λιμάνι της Λεμεσού.

«Την ίδια στιγμή μας έχει παρουσιάσει και η Αρχή και η Κυβέρνηση ένα οδικό χάρτη με ιδιωτικοποιήσεις ή μια σειρά εργασιών από ιδιώτες στο λιμάνι της Λεμεσού και θα θέλαμε με τη δέσμευση στην Επιτροπή Οικονομικών να εξεταστεί κατά πόσο είναι αναγκαίο να γίνουν τέτοιες δαπάνες εν όψει τέτοιων εξελίξεων», πρόσθεσε.

Τη σύμφωνη άποψη του ΔΗΣΥ εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Νίκος Τορναρίτης.

Τη στήριξη του ΔΗΚΟ εξέφρασε ο Πρόεδρός του Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι η οποιαδήποτε δέσμευση επιτρέπει και τον καλύτερο έλεγχο. Δήλωσε πως ο ίδιος θα τηρήσει αποχή καθ’ ότι το δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται είναι δικηγόροι της ΑΛΚ.

Την τροπολογία του ΑΚΕΛ στήριξε και το ΚΣ ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε ο Βουλευτής Γιώργος Βαρνάβα.

Τα κυριότερα έργα με τα οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η ΑΛΚ αφορούν στην εγκατάσταση συστήματος πληροφορικής λιμενικής κοινότητας (€1.5 εκ. ), κτίριο επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού (€7 εκ.), επέκταση κρηπιδωμάτων (€13.1 εκ.), γερανογέφυρες «Super Post Panamax» (€2. εκ. – ποσό που δεσμεύθηκε), ρυμουλκά (€2 εκ.) και αναβάθμιση του παλιού λιμανιού Λεμεσού (€1.55 εκ.).

Τα έσοδα της ΑΛΚ σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο Αντιπρόεδρος της Αρχής αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2014 σε σχέση με το 2013.