Με αναφορά στο Κυπριακό η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των 7 νοτίων κρατών μελών της ΕΕ

Με αναφορά στο Κυπριακό η Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των 7 νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Στη παρ. 5 της Κοινής διακήρυξης αναφέρει: « Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες από την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αξιών και αρχών της ΕΕ.

Επαινούμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να πετύχει μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, ελεύθερης από ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά την επανένωση, και αυτό αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο. Είναι τεράστιας σημασίας ότι η ΕΕ παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξη τους, ώστε να διασφαλίσει ότι μια επανενωμένη Κύπρος παραμένει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, και σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.»

Στη διακήρυξη εκφράζουν επίσης   την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εξάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας πως “σε αυτή τη βάση ένας υπεύθυνος και στη βάση κανόνων ενεργειακός διάλογος ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής”.

Αναγνωρίζουν ακόμη ότι η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα στρατηγικό διάδρομο για προμήθεια αερίου και ηλεκτρισμού μέσω υποδομών αερίου όπως ο αγωγός EastMed, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική της `Ενωσης για διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των οδών μεταφοράς, ως μέρος της στρατηγικής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της `Ενωσης για την οποία απαιτούνται επίσης καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών της και στις περιοχές της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού.

Οι επτά ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζουν εξάλλου τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της συνεχούς εμπλοκής των ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή.

Αναφέρουν επίσης, ότι η « πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης και η άρση των απαγορεύσεων στα λιμάνια και στα αεροδρόμια/εναέριο χώρο της για την Κύπρο και τις εταιρείες της ΕΕ που σχετίζονται με την Κύπρο θα είναι επίσης επωφελής για ολόκληρη την περιοχή».

Εκφράζουν επίσης υποστήριξη στην ταχεία ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας που θα ενισχύσει τους κανόνες της ΕΕ για δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Επίσης σημειώνουν την ετοιμότητα της Κύπρου όπως η Λευκωσία φιλοξενήσει την έδρα του Οργανισμού αυτού.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, στη Διακήρυξη αναφέρεται πως η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει ένα περιφερειακό ρόλο για αντιμετώπισή της, προωθώντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να αναπτυχθεί ένα στοχοθετημένο σχέδιο δράσης.